Dencare

تغییر رنگ لثه (تیره ،قرمز و قهوه ای شدن) : علت و درمان

تغییر1

بیماران بسیاری آرزو دارند که لبخندی زیبا با دندان‌هایی مرواریدی و لثه‌هایی صورتی‌رنگ داشته باشند. بسیاری از افراد به خاطر داشتن لثه‌های تیره اعتمادبه‌نفسشان را ازدست‌داده‌اند. علت اصلی تغییر رنگ لثه که بیشتر به رنگ کبود می‌رود، معمولاً ابتلا به بیماری‌های لثه و انواع دیگر بیماری‌های عفونی و التهابی می‌باشد. تغییر رنگ لثه‌ها معمولاً همراه با علائم دیگری ازجمله قرمزی، ورم، درد، آفت، زخم و خونریزی است و این علائم هنگام خوردن و آشامیدن بدتر خواهند شد. در شرایط نادر، تغییر رنگ لثه‌ها همچنین ممکن است درنتیجه‌ی وجود بیماری‌های و مشکلات در قسمت‌های دیگر بدن باشد، همان‌طور که تغییر رنگ لثه‌ها معمولاً با بیماری‌های ریوی مزمن ارتباط دارد، وقتی‌که بدن دیگر اکسیژن کافی را دریافت نمی‌کند.

[sv slug=”alert”]رنگ لثه هم مانند رنگ پوست در افراد مختلف متفاوت است و اگر رنگ لثه‌ی شما از ابتدای تولد تاکنون تیره بوده است جای نگرانی نیست؛ اما اگر به‌تازگی شاهد تیره شدن رنگ لثه‌های خود هستید سریعاً به یک دندان‌پزشک مراجعه کنید زیرا می‌تواند نشانه‌ی بیماری خطرناک‌تری مانند عفونت یا سرطان باشد. امروزه متخصصین دندانپزشکی پس از اطمینان از عدم وجود عفونت یا بیماری‌های دیگر، برای اصلاح رنگ لثه‌ها از روش‌هایی چون لیزر یا جراحی استفاده می‌کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص درمان تغییر رنگ لثه یا رزرو نوبت با شماره‌های 02122027384 و 02122023658 تماس حاصل فرمایید.

[sv slug=”alert1″]

انواع تغییر رنگ لثه و علت آن


لثه‌های طبیعی تیره‌رنگ

آیا میدانید که لثه‌های شما درست همانند پوست صورتتان حاوی رنگ‌دانه هستند؟ درست همانند رنگ پوست که ازلحاظ سایه‌روشن و طیف متنوع است، رنگ لثه‌ها نیز متنوع می‌باشد. حتی ممکن است لکه‌ها و نقاطی از ملانین روی لثه‌هایتان وجود داشته باشد، درست مثل کک‌ومک روی پوست. در افرادی باپوست تیره‌تر ممکن است میزان رنگ‌دانه‌ی بیشتری روی لثه‌هایشان وجود داشته باشد. اگر لثه‌هایتان به خاطر عوامل ژنتیکی تیره باشند، جای نگرانی نیست. آن‌ها می‌توانند تیره ولی کاملاً سالم باشند؛ اما اگر خواهان لثه‌هایی صورتی و طبیعی هستید، لثه‌های تیره را می‌توان با روش‌های بی‌خطری روشن‌تر کرد.

لثه‌های قرمز

تغییر2

شایع‌ترین مشکل تغییر رنگ لثه مرتبط با بیماری‌های لثه، قرمز شدن لثه‌ها می‌باشد. به‌طورکلی، قرمز شدن لثه‌ها در همه‌ی بیماری‌های التهابی لثهمشاهده می‌شود. افزایش جریان خون در لثه‌ها یا خونریزی لثه می‌تواند یا به دلیل عوامل داخلی (پریودنتیت/عفونت لثه‌ی مزمن یا حاد) یا به دلیل بیماری‌های سیستماتیک (عفونت‌های بیماری ایدز و دیگر بیماری‌هایی که سبب خونریزی در پوست و غشای مخاطی لثه‌ها می‌شوند) بروز کند. تغییر رنگ لثه به قرمز کمرنگ نشان‌دهنده‌ی التهاب خفیف است درحالی‌که تغییر رنگ به قرمز پررنگ نشان‌دهنده‌ی وجود یک التهاب شدیدتر یا حاد می‌باشد. یک نوار باریک قرمزرنگ (التهاب پوستی به شکل خطی) را می‌توان در عفونت لثه‌ی مرتبط با ایدز و نیز چنین قرمزی را می‌توان در ورم لثه‌ی دوران بارداری دید.

لثه‌های بنفش و قهوه‌ای‌رنگ

تغییر3

اگر رنگ لثه‌هایتان به‌طور ناگهانی به رنگ بنفش یا قهوه‌ای تبدیل شد، ممکن است نشانه‌ی وقوع مشکلی خطرناک در درون دهانتان باشد که نیاز به معاینات پزشکی دارد.

علت بنفش یا قهوه‌ای‌رنگ شدن لثه‌ها ممکن است این موارد باشند:

التهاب و ورم لثه:

در بسیاری از موارد با پیشرفت بیماری لثه، این مشکل به پریودنتیت (تحلیل لثه) تبدیل نی شود. بیماری لثه از طریق باکتری‌هایی به وجود می‌آید که بین لثه‌ها و دندان‌ها انباشته می‌شوند. این باکتری‌ها ماده‌ای سمی تولید می‌کنند که باعث التهاب لثه‌ها می‌شود. التهاب و ورم لثه می‌تواند منجر به لقی دندان‌ها می‌شود.

پریودنتیت:

این بیماری باعث تحلیل رفتن لثه‌ها و تشکیل پاکت‌های عمیق در بین دندان‌ها و لثه‌ها می‌شود که فضای بیشتری را برای رشد باکتری‌ها فراهم خواهد آورد. این بیماری منجر به لق شدن دندان‌ها، بنفش‌رنگ شدن لثه‌ها، بوی بد همیشگی در دهان و تغییر در ظاهر دهان می‌شود. عوامل تشدیدکننده‌ی بیماری لثه شامل تغذیه‌ی ناسالم و نقص در دستگاه ایمنی بدن می‌باشند.

سن:

با بالا رفتن سن ممکن است تغییر رنگی در لثه‌هایتان مشاهده کنید. اگر این تغییر رنگ یکدست باشد و هیچ مشکل و بیماری دیگری مثل ورم لثه‌ها، خونریزی و درد لثه‌ها را تجربه نمی‌کنید این تغییر رنگ لثه به رنگ کبود و بنفش ممکن است کاملاً طبیعی باشد. همان‌طور که اغلب به آن اشاره می‌شود، ما همیشه به همه توصیه می‌کنیم که قبل از برطرف شدن تغییر رنگ لثه و بازگشت رنگ طبیعی آن، این مشکل را با متخصص دندانپزشکی خود مطرح کنید.

سیگار کشیدن:

سیگار کشیدن همچنین باعث تیره شدن لثه می‌شود. افرادی که دخانیات مصرف می‌کنند در مقایسه با افرادی که مصرف نمی‌کنند لثه‌های تیره‌تری دارند.

مصرف داروها:

برخی از داروها مانند مینوسایکلین، داروهای ضد مالاریا، داروهای ضدافسردگی تری سایکل نیز می‌توانند باعث تیره شدن لثه‌ها گردند.

مسمومیت فلزات:

مسمومیت نسبت به فلزاتی همچون نقره، مس، سرب و بیسموت می‌تواند سبب سیاه یا قهوه‌ای شدن لثه‌ها گردد.

لثه‌های سفید

تغییر4

اگر لثه‌هایتان سفید شدند و این سفیدها را بتوان پاک کرد، پس این مشکل شاید به خاطر تجمع آلودگی‌ها و سلول‌های مرده یا قارچ (کاندیداس) باشد.

  • این آلودگی‌ها معمولاً در افرادی یافت می‌شود که مبتلابه بیماری‌های لثه‌ای دردناکی مانند لکوپلاکیای مویی حاد نکروز شونده ، ضایعات پریودنتال نکروز یا التهاب یا پریودنتیت لثه مرتبط با ویروس HIV هستند یا کسانی که بهداشت دهان و دندان را به‌خوبی رعیت نمی‌کنند که این منجر به انباشته شدن آلودگی‌ها روی لثه می‌شود.
  • کاندیداس معمولاً براثر قارچی بنام Candida albicans به وجود می‌آید و بیشتر در افرادی که از خشکی دهان رنج می‌برند و کسانی که از دندان مصنوعی و وسایل دندانی دیگر استفاده می‌کنند، افراد سیگاری و کسانی که ایمنی پایینی دارند دیده می‌شود. پلاک‌ها و جرم‌های سفیدی که شبیه تکه‌های شیر هستند را می‌توان با دست یا مسواک برداشت تا لثه‌ی طبیعی و قرمزرنگ نمایان شود.

لثه‌های سفید شده‌ای که نمی‌توان آن‌ها را با دست کشیدن و مسواک زدن تمیز کرد

ممکن است به علت سیگار کشیدن، ضربه یا بیماری، لکوپلاکیا یا بروز بیماری‌های سیستمیک مانند لیکن پلان یا خزه‌ی پوستی به وجود آیند. این ضایعات سفید معمولاً بدون درد هستند.

  • افرادی که برای مدتی طولانی و مکرراً پیپ می‌کشند و یا برخی از افراد سیگاری ممکن است به کراتوسیز سیگاری‌ها (شاخی شدن و زبر شدن پوست) مبتلا شود که در این وضعیت ضایعه‌های سفیدرنگ و پراکنده‌ای روی لثه‌ها و بیساری از مواقع روی کام به وجود می‌آید. این ضایعات سفیدرنگ به خاطر افزایش میزان کراتین در بافت‌های لثه بروز می‌کنند که ممکن است به دخانیات و یا گرما مرتبط باشد. اگرچه این ضایعه‌ها بی‌ضرر هستند اما خود عمل سیگار کشیدن می‌تواند زمینه را برای ابتلا به سرطان دهان و نیز سرطان در دیگر اندام‌های بدن مهیا کند؛ بنابراین باید سیگار کشیدن و مصرف مواد نیکوتین دار را به حداقل رساند و یا حتی سعی در ترک این عادات کرد.
  • ضربه و آسیب: مانند گاز گرفتن لثه‌ها که ممکن است باعث شود که قسمت‌های داخلی دهان دچار لثه‌هایی سفیدرنگ شوند.
  • ضایعه‌های سفیدرنگ که نمی‌توان آن‌ها را به‌راحتی پاک کرد یا در معاینات آن‌ها را در دسته بیماری‌های لکوپلاکیا قرار می‌دهند. لکوپلاکیا در کل بی‌ضرر است یا گاهی بیماری پیش سرطانی یا نشانه‌ای برای وجود سرطان در قسمت بالا دستگاه گوارش می‌باشد. این وضعیتی نادر است که می‌توان آن را بیشتر در افرادی که سابقه‌ی مصرف دخانیات، الکل یا برگ فوفل دارند مشاهده کرد. مدیریت و کنترل این بیماری از طریق برطرف کردن عوامل خطر و مراقبت دقیق امکان‌پذیر خواهد بود.

درمان


لیزر

بلیچینگ و سفید کردن لثه با لیزر یک روش زیبایی ست که به‌راحتی لکه‌های قهوه‌ای و سیاهی را که به‌طور طبیعی روی لثه ایجاد می‌شوند را از بین می‌برد. این روش، سریع، بدون درد است و لثه‌هایی سالم و صورتی شمارا بازمی‌گرداند. از مزایای این روش می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • رسیدن به لثه‌هایی روشن و یکدست تنها در یک جلسه
  • بدون نیاز به برش و بخیه
  • بیماران هیچ دردی در حین و بعدازاین روش تجربه نمی‌کنند.
  • مدت‌زمان بهبودی کوتاه
  • لیزری که در این روش استفاده می‌شود (لیزر Periolase) برای بافت‌های نرم ایمن و بی‌خطر است.
  • برای اکثر بیماران تنها لازم است یک‌بار این روش انجام شود.
  • بسیاری از بیماران همان روز درمان می‌توانند به کار خود بازگردند.

انجام این روش یک تا دو ساعت طول می‌کشد و تقریباً بدون درد است. بعد از عمل سفید کردن لثه با لیزر ممکن است کمی حساسیت در لثه‌ها داشته باشید که می‌توان آن را با استفاده از داروهای مسکن درد تسکین داد. بسیاری از بیماران بعد از انجام این درمان مستقیماً به کار خود بازمی‌گردند.

<center

درمان عفونت لثه (پریودنتیت)

هدف اصلی درمان، کنترل عفونت و در صورت امکان توقف آن می‌باشد. روند بهبودی آن ممکن است چندین ماه به طول بیانجامد، حتی اگر انجام درمان موفقیت‌آمیز بوده باشد. در اینجا چند توصیه درباره درمان این بیماری داریم:

  • اولین مرحله حفظ بهداشت دهان و دندان است، اما در اکثر موارد این کار کافی نیست. خصوصاً اگر پاکت لثه داشته باشید.
  • ترک استفاده از دخانیات می‌تواند شانس به نتایج موفقیت‌آمیز درمان را افزایش دهد.
  • تمیز کردن حرفه‌ای دندان یا جرم‌گیری دندان (لینک به مقاله جرم‌گیری) توسط دندان‌پزشک در هر 6 ماه یک‌بار.
  • دندان‌پزشک ممکن است به شما تمیز کردن عمقی (تسطیح ریشه و جرم‌گیری) را توصیه کند. این روشی بدون درد است که پلاک‌ها و جرم‌ها را از بالا و پایین خط لثه‌تان می‌زداید. در روش تسطیح ریشه (Root planning) لکه‌ها و نقاط زبر روی ریشه دندان که باکتری‌ها در آنجا انباشته می‌شوند، از بین برده می‌شوند.
  • از یک عامل ضد باکتری که بتواند به درون پاکت‌ها نفوذ کند و سبب کشتن باکتری‌ها شود استفاده کنید.

جراحی

در این روش یک‌ لایه از بافت لثه برداشته می‌شود ولی تا بهبودی کامل و بازگشت رنگ صورتی لثه چند روز طول می‌کشد. این روش سرپایی بوده و بیمار درد خاصی را احساس نمی‌کند. ولی این روش جراحی کاملاً ماندگار نبوده و بعد از چند ماه کمی از تیرگی لثه بازمی‌گردد.

7 پاسخ

  1. از مطلبی که نوشته بودین خوشم اومد امیدوارم این اینترنت رو از ما نگیرن. من خودم به شخصه همه کارام رو اینترنتی انجام میدم. اینجا هر چیزی که میخوایم پیدا میشه و کسایی مثل شما با ارائه مطلبای بدردبخور دارن بهمون کمک میکنن که کارمون سریع تر راه بیفته. حتی دیدم واسه لوله بازکنی برچسب دیگه نیازی نمیشه و با دوتا کلیک ساده میشه چاه بازکن پیدا کرد! دم همگی شما صاحبای سایت های مختلف گرم که اینطوری کارمون رو راحت کردین.

  2. سلام خیلی ممنونم از مطالبتون،من سیگاری نیستم و هر شب مسواک میزنم بهداشتمو رعایت میکنم دندونم جرم نداره دهانم بو نمیده ولی مقداری از لثم قرمزه، لثه ی نزدیک به فک بالا و پایین،لثه ی اطراف دندونم صورتیه پیگیری کنم یا طبیعیه؟

    1. سلام . در صورت تمایل مراجعه نمایید یا عکس را به واتساپ کلینیک ارسال نمایید.

  3. سلام من یه دندون دارم به مرور زمان شکسته وخالیه ولثه خالیه ولی درد دارم ویه نوار قرمزی درد داره لثم مشکل از کاست ودرمانش چیه ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *