جرم دندان متشکل از رسوباتی است که روی سطح دندانها و لثه تشکیل میشود و باعث ایجاد بوی بد دهان شده، رنگ و سلامت دندانها را نیز تحت تاثیر قرار میدهد (مانند سیاهی دندان کودکان که میتواند به پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه منجر شود.) جرم دندان حاوی میکروب های متفاوتی می باشد که با مسواک زدن هم برطرف نمی شود، جرمهای دندان به مرور زمان بافت لثه را تخریب کرده و موجب سست شدن پایه های دندان می شود. درمان جرم دندان برای داشتن طرح لبخند زیبا با استفاده از جرم گیری دندان میسر می باشد.
این سه مرحله شامل:
- جرم گیری و کورتاژ لثه
- بروساژ دندان
- Airflow (: در این روش با دستگاه Airflow ترکیبی از هوای فشرده، آب و پودی که در ادامه توضیح داده میشود روی دندانها پاشیده میشود و آنها را صیقل میدهد.)
همچنین این روش جرم گیری دندان برای اصلاح طرح لبخند بدون آسیب به مینای دندان و ایجاد حساسیت دندان پس از جرم گیری میباشد. در کلینیک دکتر بزرگ و دکتر محمدینژاد علاوه بر این که از کاورها، پوششها و وسایل یکبار مصرف برای هر بیمار استفاده میگردد، تمامی وسایل با کمک جدیدترین مواد ضدعفونی کننده، استریل شده و بعد با استفاده از دستگاه اولتراسونیک میکروب زدایی میگردد.
جرم گیری دندان یا رفع جرم دندان عبارتست از پاکسازی دندانها با استفاده از ابزارهای دندان پزشکی یا دستگاه فراصوت (اولتراسونیک) که به فرآیند جرم گیری دندان کمک میکند. جرم گیری دندان، با از بین بردن زردی دندان، سطح دندان را تمیز کرده و زبری آن را رفع میکند. جرم گیری، مرحله قبل از سفید کردن دندان (بلیچینگ) است.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره تلفنهای 02122027384 و 02122023658 تماس حاصل فرمایید.
فهرست مطالب
جرم گیری دندان چیست؟
مزایا و فواید جرمگیری
از بین رفتن جرم باعث کاهش پوسیدگی دندان میشود. بروساژ و جرمگیری دندان همچنین باعث بهبود ورم و التهاب لثه شده و مانع از تبدیل شدن این مشکل به یک بیماری شدید لثه میشود. با این حال، مزیتهای جرمگیری دندان تنها تا زمانی دوام دارد که دوباره جرم روی دندان شکل نگیرد. بعضی از بیماران که بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت نکنند، به جرمگیری دندان دورهای نیاز پیدا میکنند.
مراحل جرمگیری دندان
در ادامه مراحل و چگونگی از بین بردن جرم دندان را شرح خواهیم داد.
مرحله اول: جرم گیری و کورتاژ لثه
دو روش اصلی برای از بین بردن جرم دندان وجود دارد، البته بعضی از دندانپزشکان از هر دو روش استفاده می کنند. در ادامه این دو روش شرح داده می شود.
جرمگیری با ابزارهای دستی
دندانپزشک شما در این حالت از یک جرمگیر دندان استفاده میکند و به صورت دستی پلاکهای موجود روی دندان را از بین میبرد. ار آنجا که دندانپزشک توانایی مشاهده پلاکها را ندارد، مجبور است از حس لامسه خود برای شناسایی نواحی ایجاد پلاک و رسوب بر روی دندانها استفاده کند.
جرمگیری با ابزارهای اولتراسونیک
ابزار جرم گیری دندان اولتراسونیک پلاکها را از روی دندان شما با لرزش یک سر فلزی، پاک میکند، در این روش از اسپری کردن آب برای شستن پلاکها از روی دندان و سرد نگهداشتن سر دستگاه استفاده میشود.
کورتاژ لثه
زمانی که با درمان جرم دندان و پلاک دندان ها، همچنان عوامل ایجاد عفونت در بافت اپیتلیوم (بافت پوششی) لثهای اطراف دندان باقی بماند، با انجام کورتاژ لثه ای میتوان درمان را انجام داد. لیزر با حذف بافت اپیتلیوم عفونی و حفظ بافت همبند سالم در لایههای زیرین، موجب میشود که بافت لثهای سالمی ساخته شود.
در این کلینیک جرم گیری و جرم گیری عمیق دندانها معمولا در دو تا چهار جلسه انجام میگیرد. دندان پزشک برای این که احساس درد نکنید، لثهها را با استفاده از بی حسی موضعی بی حس میکند. در هر جلسه یک چهارم دهان و به مدت 45 دقیقه تحت درمان قرار می گیرد. در صورتی که بیماری لثه پیشرفته نباشد، جرم گیری در یک جلسه به طور کامل انجام میگیرد.
مرحله دوم: بروساژ دندان
احتمالا شما هم واژه بروساژ دندان را همراه با جرم گیری دیده یا شنیدهاید. دندانپزشکان با آغشته کردن دندانها به خمیر مخصوص و استفاده از وسیله ای چرخشی که یک برس به سر آن بسته شده است، اقدام به بروساژ سطوح دندانی میکنند، این کار معمولا بعد از جرم گیری دندان و برای به وجود آوردن سطح صیقلی روی دندان و همچنین حذف رنگها و لکههایی که چسبندگی زیادی ندارند و سفید کردن دندان، استفاده میشود.
مرحله سوم: صیقلی کردن دندان با AirFlow
صیقلی کردن دندان با Airflow روشی ایده ال برای از بین بردن لک و تغییر رنگ ناشی از کشیدن سیگار و قلیون، مصرف چای و قهوه است، زیرا علاوه بر سفید شدن دندان، به طور کامل پلاک دندانها را از بین میبرد. از این روش برای پاکسازی و باز کردن فیشرها قبل از شیار بندی دندان استفاده میشود. این روش جرمگیری دندان با صیقل دادن دندان بدون تماس مستقیم، فشار و گرما باعث بهبود وضعیت دندانهای بیمار میشود و نسبت به دیگر روشهای درمانی پریودنتال برتری دارد. در این روش، یک اسپری هوا و سدیم بی کربنات و جت آب برای برطرف کردن پلاک و لکه ها مورد استفاده قرار میگیرند. در این روش بیمار دردی را حس نخواهد کرد.
هزینه جرم گیری دندان در مقایسه با هزینه ارتودنسی با این روش مقرون به صرفه است، همچنین این روش ایمن بوده و عوارض جرم گیری دندان هم وجود ندارد. این روش همچنین برای آماده نمودن سطح دندان برای استفاده از وسایل پروتزی و ارتودنسی دندان و پاکسازی سطح دندان پیش از درمان با فلوئورید مفید است.
پلاک دندان آغازگر یک بیماری پریودنتال است. رسوبها و تغییر رنگ دندان باعث می شوند تا سلامت دندان به خطر بیفتند. روش جرم گیری دندان به روش AIRFLOW سطوح دندانها را بهتر از همیشه تمیز کرده و صیقل میدهد. پس از انجام این کار، از صاف شدن دندانها و ظاهر روشن و شفاف آنها شگفت زده میشوید.
جرمگیری دندان با لیزر چگونه است؟
تقبل هزینه جرمگیری دندان و جرم گیری عمیق لیزری دندان هم به منظور پیشگیری و هم به عنوان یک روش درمانی مورد استفاده قرار میگیرد. روش جرمگیری و سفید کردن دندان با لیزر به عنوان یک اقدام پیشگیرانه استفاده میشود.
پس از روشهای پاکسازی عمیق، پاکتهای لثه و سطوح ریشه با یک لیزر آبی درمان میشوند تا اتصال مجدد بافتهای لثه را بهبود ببخشد. این کار باعث تسکین التهاب و بهبودی سریع بافتهای لثه می شود و باعث اتصال دوباره ی بافتهای لثه به دندان میشود. دستگاه AMD Laser: در این روش از ژل بلیچینگ برای سفید کردن دندانها ، بر روی دندان ها استفاده میشود و در ادامه پرتو شتاب دهنده بطور مستقیم بر روی دندان ها تابانده می شود تا به این ترتیب حداکثر نتایج بهینه حاصل شود. روش سفید کردن دندان با لیزر یک روش بیخطر و بدون درد است. به این ترتیب می توان رنگ دندانها را تا 8 درجه در مدت کمتر از یک ساعت سفید کرد.
در طول جلسه بعدی، دندان پزشک مجددا لثهها را معاینه میکند تا میزان بهبودی پاکتهای لثه را بررسی کند. در صورتی که عمق پاکتهای لثه هنوز بیش از 3 میلی متر باشند، روشهای درمانی قویتر از سفید کردن دندان با لیزر تجویز میشود.
عوارض و مضرات جرمگیری دندان
با وجودی که روشهای درمانی جرم گیری دندان و تمیز کردن عمیق ریشههای دندان پر خطر نیستند، اما خطر ایجاد خونریزی لثه و عفونت در لثهها همواره وجود دارد. برای جلوگیری از این مشکل پس از جرمگیری دندان، ممکن است دندان پزشک از فیبرهای آنتی بیوتیک بر روی لثه برای مدت یک هفته پس از درمان استفاده کند. اگر شما با خطر بالای عفونت لثه و بوی بد دهان مواجه هستید، ممکن است به شما توصیه شود قبل و بعد از انجام جرم گیری از داروهای آنتی بیوتیک استفاده کنید تا به این ترتیب از ورود باکتریها به جریان خون پیشگیری شود.
قیمت و هزینه جرمگیری دندان
قیمت و هزینه جرم گیری دندان بستگی به عوامل متعددی دارد، از جمله این عوامل میتوان اشاره کرد به روش مورد استفاده در درمان، تعداد جلسات مورد نیازی، مراقبتهای لازم پس از درمان و سطح تخصص دندانپزشک. قیمت جرم گیری دندان پس از معاینه اولیه در کلینیک ما به اطلاع شما خواهد رسید.
مراقبتهای بعد از جرمگیری و بروساژ دندان
پس از جرمگیری و عصبکشی ممکن است بافت لثه کمی قرمز و متورم شده و خونریزی محدودی داشته باشد. سلامت لثه را میتوان با مراقبتهای صحیح و تخصصی در منزل حفظ کرد.
ناراحتی / درد:
ناراحتی یا درد ممکن است حاد باشد و پس از چند روز برطرف میشود. معمولاً پس آر درمان کمی درد ضربان دار احساس میشود که ناراحتکننده است. این ناراحتیها معمولاً پس از چهار ساعت برطرف میشوند. هر ناراحتی ناشی از مسواک کردن پس از 1 تا 3 روز بهتر میشوند.
حساسیت دندانی:
دندان ها ممکن است به تغییرات دما یا شیرینی حساس شوند. حساسیت به دما ممکن است در 2 تا 3 روز اول پس از درمان شدید باشند.
خونریزی:
ممکن است پس از درمان در هنگام مسواک کردن کمی خونریزی وجود داشته باشد که پس از 2 تا 3 روز از بین میرود.
ظاهر:
پس از رفع تورم، ظاهر ریشه بیشتر نمایان میشود. این ممکن است باعث ایجاد فضای بیشتر بین دندان ها شود.
دستورالعملهایی برای کاهش علائم:
رژیم غذایی – اگر عصبکشی سنگین انجام شده باشد، جویدن غذاهای سخت مانند گوشت یا سبزیجات خام ممکن است ناراحتکننده باشند؛ این حالت بیشتر از چند روز ادامه نخواهد داشت. توصیه میشود از یک رژیم غذایی شامل غذاهای نرم پیروی کنید تا جویدن آن برای شما راحتتر باشد.
ناراحتی/ درد / حساسیت:
اگر بیحسی موضعی به کار گرفته شده باشد باید برای محافظت از زبان و گونهها خود تا زمانی که بهبود مییابید از جویدن غذاهای سفت خودداری کنید. استامینوفن یا مسکنهای غیر آسپیرینی را میتوان در صورت لزوم برای کاهش ناراحتیها مصرف نمود. اگر حساسیتهای دندانی ادامه یابند، از خمیردندان های ضد حساسیت که حاوی نیتریت پتاسیم هستند استفاده کنید. اگر حساسیت شدید و مستمر بود باید به طور تخصصی از عوامل حساسیت زدا استفاده کنید.
بهداشت دهان و دندان:
اگر بافت لثه حساس شده باشد، دندانهای خود را به طور مرتب مسواک کنید اما باید زمان این کار کمتر از حد معمول آن باشد. در روزهای سوم و چهارم، روشهای معمولی بهداشت دهان و دندان را میتوان دوباره به کار گرفت. شستشوی دهان با محلول های آنتی میکروباکتریال یا محلول گرم سالین توصیه میشود. از این دهانشویه ها نباید بیش از 1 تا 2 هفته استفاده شود.
سؤالات رایج در مورد جرمگیری دندان
برخی افراد نمیدانند که آیا تمیز کردن مرتب و منظم دندان ها ضروری است و همچنین نمیدانند که این کار تا چه اندازه خوب است. کلینیک دکتر بزرگ و دکتر محمدینژاد این صفحه را برای پاسخ به سؤالات رایج شما در مورد تمیز کردن و جرمگیری دندان های ایجاد کرده است تا به شما در درک مراقبتهای پیشگیرانه کمک کند. اگر شما سؤال دیگری نیز دارید میتوانید در این قسمت آن را بپرسید.
از جرمگیری دندانی چه توقع و انتظاری باید داشت؟
پس از جرمگیری، دندانهای شما تمیزتر، دهان شما خوشبوتر و لبخند شما جذابتر میشود. جرمگیری دندان بدون درد است و معمولاً در کمتر از 45 دقیقه انجام میشود. در خلال جرمگیری دندان، دندانپزشکان ما هر گونه پلاک را از روی دندان های شما برمیدارند و سپس دندان ها را تمیز کرده و پولیش میکنند تا باکتری های روی دندان و بین آنها از بین بروند.
هر چند وقت یک مرتبه باید برای جرمگیری تخصصی به دندانپزشک مراجعه کرد؟
هم دندانهای کودکان و هم دندانهای بزرگسالان باید دو مرتبه در سال معاینه شده و به طور تخصصی جرمگیری شوند. بیمارانی که سابقه ابتلا به بیماریهای لثه یا بیماریهای عودکننده دهانی دیگر دارند ممکن است به اقدامات درمانی مضاعفی نیاز داشته باشند.
آیا جرمگیری باعث ضعیف شدن و لق شدن دندانها میشود؟
یکی از افسانههای بسیار رایج در مورد جرمگیری دندان این است که این کار باعث ضعیف شدن دندانها میشود ولی این طور نیست. در جرمگیری، مواد انباشته شده روی دندان که باعث ایجاد بیماریهای لثه میشوند برداشته میشوند. زمانی که این مواد از روی دندان ها برداشته شدند ممکن است احساس کنید دندانهای شما ضعیف و لق شدهاند. جرمگیری باعث ضعیف شدن دندانها نمیشود زیرا این دندانها به دلیل انباشت موادی مانند کلکیولوس و پلاکها قبلاً ضعیف شدهاند.
آیا میتوان دندان ایمپلنت، لمینیت و کامپوزیت شده را جرمگیری کرد؟
جرمگیری و سفید کردن دندان ها همیشه با هم انجام میشوند. این کارها با هدف برداشتن جرمها و پلاکهایی که روی لثه یا زیر آن جمع شدهاند انجام میشوند. پزشک از یک ابزار دستی با سیستمهای دیپلر و اولتراسوند توسط EMS مخصوص ایمپلنتهای دندانی و ونیرهای دندانی بدون احتمال خراب شدن سطح خارجی آنها را تمیز میکنند.
اگر شما ایمپلنت دندانی در دهان خود دارید باید به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که اطراف آنها به طور صحیح تمیز شده و از بروز عفونتهایی که باعث لق شدن آنها میشود پیشگیری شود. ایمپلنت ها نیز مانند دندان های طبیعی نیاز به توجه ویژه دارند.
آیا پولیشینگ برای دندانها بد است؟
در انتهای جلسه درمانی در مطب دندانپزشک پس از این که دندانهای به طور کامل تمیز و معاینه شدند، دندانپزشک آنها را پولیش میکند. در این فرایند از خمیردندان های دانهدار بر روی دستگاه پولیش چرخشی استفاده میشود.
طبق مقالات چاپ شده در مجله بینالمللی موارد عملیاتی در بهداشت دندان گفته شده که در حالی که پولیشینگ باعث تمیز شدن دندان ها میشود اما این فرایند صد در صد الزامی و ضروری نیست. پولیشینگ دندان ها هیچ مزیتی برای سلامتی ندارند و هیچ تأثیری بر پوسیدگی، سرطان دهان یا بیماری لثه ندارند.
بیشتر دندانپزشکان انجام پولیشینگ را توصیه میکنند. این بدان معناست که دندانپزشک فقط قسمتهای لکهدار دندان ها و نه همه آنها را درخشانتر میکند. این بدان دلیل است که برخی تحقیقات نشان میدهند که پولیشینگ زیاد همه دندان ها ممکن است باعث از بین رفتن مینای دندان ها شوند. به هر حال، اگر بخواهید دندان های خود را پولیش کنید نباید بیش از دو مرتبه در سال این کار را انجام دهید زیرا استفاده از خمیردندان های خشنتر و دو مرتبه پولیشینگ دندان در سال نمیتواند باعث آسیبدیدگی مینای دندان شود.
اگر شما سؤالی در مورد پولیش کردن یا نکردن دندان های خود در جلسات دندانپزشکی بعدی دارید حتماً با مطب تماس بگیرید.