خونریزی لثه هشداری است که بدن به ما میدهد تا متوجه وجود مشکل شویم و برای درمان آن اقدام کنیم. وقتی سلامت دهان و دندانها به خطر میافتد، حاشیه لثهها معمولاً هنگام مسواک زدن یا نخ کشیدن خونریزی میکند. گاهی اوقات لثهها هنگام لبخند زدن خونریزی میکند و گاهی هیچ کاری هم انجام نمیدهید، اما خون از لثهها راه میافتد.
خونریزی لثه علامت وجود مشکلی جدی است که نیاز به درمان دارد. خونریزی لثه چه پیآمد بیماری لثه باشد، چه نتیجه ابتلا به دیابت، باید توسط متخصص معاینه شود و درمان لازم برای پیشگیری از عوارض آتی انجام شود.
[sv slug=”alert”]
خونریزی لثه معمولاً نشانه وجود مشکلی در دهان است. گاهی لثهی دندانی خونریزی میکند که پرکردگی قدیمی دارد و باید پرکردگی آن تعویض شود، همچنین ممکن است جرم گرفتن شدید دندانها، تحلیل استخوان یا بیماری لثه باعث خونریزی لثه شده باشد. خونریزی لثه نشانه هشداری است که ما را به تجدید نظر در بهداشت دهان و دندان و مراقبت بیشتر از دندانها یا مراجعه به دندانپزشک ترغیب میکند.
خونریزی لثه با علل فوق اگر درمان نشود، مشکلات وخیمتری را به دنبال خواهد داشت. خونریزی لثه نشانه هشدار زودهنگامی است که اگر به آن توجه کنید میتوانید از شکستن یا از دست دادن دندان و بیماریهای جدی لثه پیشگیری کنید.
متخصصین دندانپزشکی پس از بررسیها و معاینات و تشخیص علل خونریزی لثه روهای درمانی لازم را (از جمله جرم گیری، درمان بیماریهای لثه) برای درمان این مشکل بکار میگیرند. جهت اطلاع از سایر روشهای بکار رفته در این کلینیک برای درمان بیماریها و مشکلات دندان و لثه میتوانید با ما از طریق شمارههای 02122027384 و 02122023658 تماس حاصل فرمایید.
[sv slug=”alert1″]
علت خونریزی لثه
هرچند دلایل متعددی برای خونریزی لثه وجود دارد، اما این مشکل عموماً پیآمد عفونتی باکتریایی در امتداد خط لثه است. ناراحتیهای دندان دلیل اصلی خونریزی لثه است. التهاب لثه (جینجیویت) و پریودنتیت لثهها را حساس و مستعد خونریزی میکند.
از دیگر علل خونریزی لثه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمخونی: کمبود آهن در خون قابلیت لخته شدن خون را کاهش میدهد و به این ترتیب لثهها بیشتر خونریزی میکند.
- افزایش هورمونهای بدن به دلیل بارداری: بانوان باردار به دلیل افزایش میزان هورمونها با مشکل خونریزی لثه نیز مواجه میشوند. حتی رعایت بهداشت دهان و دندان نیز کمکی به حل این مشکل نمیکند.
- درمان سرطان: داروهای پرتو درمانی یا شیمی درمانی لثهها را تحریک میکند و به قرمز و ملتهب شدن لثهها و خونریزی آنها میانجامد.
- مصرف داروهای تجویزی/ آسپرین: بعضی داروها خون را رقیق میکند و احتمال خونریزی را افزایش میدهد.
- بیماریها یا عارضههای سیستمی:خونریزیهای لثه از عوارض بیماریهایی مانند لوسمی یا سرطان خون نیز به شمار میرود. اگر علائم دیگری در بدن بروز یابد، احتمالاً خونریزیهای لثه نیز مرتبط با آنها است. برای مثال بیمار مبتلا به دیابت کنترل نشده غالباً با بیماری لثه نیز مواجه میشود.
- کمبود ویتامین: کمبود ویتامین C و K باعث میشود که لثهها به راحتی خونریزی کند.
- دندان مصنوعی: بیمارانی که دندان مصنوعی در دهان دارند، لثههایشان هراز گاه خونریزی میکند.در این حالت معمولاً دندان مصنوعی بیش از حد کوچک است یا به لثهها فشار میآورد.
نشانهها و علائم
خونریزیهای لثه معمولاً ناگهان و هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن شروع میشود. چنانچه بیماری لثه شدید باشد، لثهها گاهی اوقات بدون هیچ محرکی، حتی هنگام لبخند زدن نیز خونریزی میکند.
گاهی خونریزی با ورم کردن و قرمز شدن یا زخم شدن لثهها نیز همراه است. احتمال حساس شدن دندانها نیز وجود دارد؛ در این حالت حساسیت دندان ناشی از تحلیل رفتن لثهها در اثر عفونت کردن و خونریزی لثهها است.
خطرها و عوارض ناشی از بیماری لثه
مشکلات دهان و دندان
خونریزی یکی از نشانههای عفونت است و معمولاً از بیماری لثه یا جینجیویت نشأت میگیرد. بیماری لثه، اگر درمان نشود، به مشکلات زیر دامن میزند:
- بدبو شدن دهان
- تحلیل لثه
- تحلیل استخوان
- لق شدن دندان
- از دست دادن دندان
- ورم لثه
- التهاب و حساسیت لثه
- قرمزی لثه
- از بین رفتن بافت لثه
بیماریها و عوارض سیستمی
زمانی که لثهها خونریزی میکند، پلاک میتواند از دهان به سمت دیگر نقاط بدن حرکت کند. به این ترتیب فشار روی سیستم دفاعی بدن افزایش مییابد و نمیتواند به خوبی با عوارض دیگر مقابله کند. بیماریهای سیستمی مرتبط با عفونتهای لثه عبارت است از:
درمان خونریزی لثه
درمانهای معمول
در صورت مواجهه با خونریزیهای لثه در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید. چنانچه لثهها به محض بروز نخستین نشانهها درمان شود، میتوان لثهها را دوباره سالم کرد و از بروز بیماریهای پیشرفته لثه جلوگیری نمود.
خونریزیهای لثه معمولاً نتیجه تشکیل جرم و جمع شدن پلاک فراوان روی دندان و کوتاهی در رعایت بهداشت دهان و دندان است. به همین دلیل است که مراجعه منظم به دندانپزشک و اقدامات پیشگیری مانند جرم گیری برای حفظ سلامت دهان و دندان و جلوگیری از مشکلات مهم است. همچنین دندانپزشک دهانشویه یا فلورایدتراپی را برای کاهش علائم تجویز میکند.
روشهای درمان، مانند جرمگیری و تصحیح سطح ریشه، روند پیشرفت بیماری لثه را آهسته میکند. اگر بیماری لثه پیشرفته باشد، دندانپزشک درمانهای مستمر خونریزیهای لثه را توصیه میکند. گاهی اوقات لازم است که جراحی لثه و دندان برای کنترل خونریزیها انجام شود.
درمان خانگی
برای درمان خونریزیهای لثه باید توصیههای مربوط به درمان عوارضی مانند بیماری لثه به دقت رعایت شود. همچنین میتوانید برای کاهش خونریزیهای لثهها روی آنها روغنهای ضروری و مخصوص یا ضدعفونی کننده بزنید. استفاده از روغنهای ضروری برای درمان التهاب لثه یا دیگر علائم عفونت لثه مفید است. همچنین مصرف مکمل آهن نیز میتواند مفید باشد، چون کمخونی، خونریزیهای لثه را تشدید میکند.
پیشگیری
بهترین روش پیشگیری از خونریزی لثه این است که نهایت سعی خود را برای رعایت بهداشت دهان و دندان بکنید، یعنی دندانها را روزانه یک بار نخ بکشید و دو بار حداقل به مدت دو دقیقه مسواک بزنید. رعایت اقدامات پیشگیرانه، مانند استفاده از دهانشویههای گیاهی یا غیرتجویزی نیز مفید است. برای از بین بردن باکتریهای مولد مشکلاتی مانند خونریزی لثه برنامهی روزانهی موثری را برای حفظ سلامت دهان و دندان تهیه کنید و از خمیر دندان خالص 100 % گیاهی استفاده کنید.
لثهها صرفاً زمانی خونریزی میکند که عفونت یا مشکل دیگری وجود داشته باشد. سبک زندگی و رژیم غذایی سالم سیستم دفاعی بدن را قوی میکند و احتمال خونریزی لثه و دیگر عفونتهای دهان را کاهش میدهد.
سوالات متداول
لثههایم خونریزی دارد، آیا این مشکل نگران کننده است؟
خونریزی لثه عادی نیست و نشانه وجود عوارضی مانند عفونت یا بیماری است.
لثههایم هنگام مسواک زدن خونریزی میکند، چکار کنم؟
اگر لثههایتان هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن خونریزی میکند، احتمالاً علامت این است که تمام باکتریها هر روز از روی دندانها زدوده نمیشود و دچار عفونت لثه شدهاید.
باردار هستم و لثههایم خونریزی دارد، آیا مشکلی وجود دارد؟
خونریزیهای لثه در دوران بارداری طبیعی است. حتی اگر بهترین مراقبت را نیز از دهان و دندانهای خود به عمل بیاورید، باز هم تغیرات هورمونی باعث خونریزیهای لثه میشود. با این حال اگر قبل از بارداری نیز مشکل خونریزی لثه داشتهاید یا خونریزی همراه با بدبو شدن دهان یا تورم است، احتمال عفونت لثه وجود دارد.
فکر میکنم به خوبی دندانها را مسواک میزنم، اما باز هم لثههایم خونریزی دارد، چرا؟
احتمال دارد که جرم روی دندانها تشکیل شده باشد یا پرکردگی قدیمی یکی از دندانها نیاز به تعویض داشته باشد.
آیا دهانشویه و خمیردندانی برای درمان خونریزی لثه وجود دارد؟
خمیردندان به رفع پلاک و کاهش جرم دندان و خوشبو کردن دهان کمک میکند. اکثر خمیردندانها فرمولاسیونی برای درمان خونریزی لثهها ندارند.
بعضی از دهانشویههای غیرتجویزی برای درمان علائم خونریزی لثه مفید است، همچنین گاهی دندانپزشک دهانشویه قوی را برای کاهش عفونت تجویز میکند. البته دهانشویه مشکل اصلی را از بین نمیبرد و فقط ناحیه بالای لثهها را هدف قرار میدهد و تاثیری بر ناحیه عفونی زیر لثهها، یعنی عامل اصلی خونریزی ندارد.
آیا مسواک مخصوصی برای لثههای خونریزی دهنده وجود دارد؟
مسواک برقی برای حفظ سلامت دهان و دندان بسیار بهتر از مسواک معمولی است. مسواک برقی دندانها را به خوبی تمیز میکند و اکسیژن کافی را برای از بین بردن باکتریها به لثهها میرساند.