لبخند زیبا معمولا یکی از مهمترین مواردی است که توجه همگان را به خود جلب میکند بنابراین کاملا طبیعی است که از زرد شدن دندانها برحذر بوده و بدنبال سفید کردن دندان ها باشیم. دندانها معمولا با مرور زمان تغییر رنگ میدهند و این امراز زیبایی لبخند در چهره کم میکند. عوامل متعددی وجود دارند که رنگ دندان ها را تحت تاثیر قرارداده و موجب زردشدن آنها میشوند. این عوامل معمولا به دو دسته، عوامل خارجی و عوامل درونی دستهبندی میشوند. مجموعه وسیعی از عوامل بهداشتی دیگری وجود دارد که ممکن است موجب زردشدن رنگ دندان ها شود.
زردشدن رنگ دندان ها مشکلی است که امروزه بسیار رایج است ولی خوشبختانه راهحلهای زیادی برای سفیدکردن دندانها و برگرداندن لبخند زیبا به چهره وجود دارد. در این مقاله به بررسی و معرفی مواردی میپردازیم که موجب افزایش دانش شما در این خصوص میشود.
[sv slug=”alert”]
اگر رنگ دندان و یا دندانهای شما تغییر کرده این امر قطعا زیبایی لبخند شما را تحت تاثیر قرار خواهد داد. بهتر است بدانیم که تغییر رنگ دندان ها بعد از جراحیها و خدمات دندانپزشکی کاملا طبیعی است اما تنها دانستن این موضوع تحمل دندانهای زرد در دهان را راحت نمیکند. روشهای زیادی برای سفیدکردن دندانهای زرد در خدمات دندانپزشکی وجود دارد که هر بیماری بسته به نیاز خود میتواند از آنها بهره ببرد. اگر دندانهای شما زرد شده بهتر است با متخصص دندانپزشک خود مشاوره کنید تا بهترین گزینه درمانی را انتخاب کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سفیدکردن دندان و یا راههای دیگر حفظ لبخند زیبا، میتوانید برای رزرو نوبت مشاوره با شماره تلفن 02122027384 و 02122023658 تماس حاصل نمایید. متخصصین ما کمک خواهند کرد تا مناسبترین روشهای زیباکردن دندانها را انتخاب کنید.
[sv slug=”alert1″]
چه عاملی موجب زردی دندان میشود؟
2 نوع تغییر رنگ در دندان وجود دارد که ممکن است تحت عوامل مختلف صورت بگیرند:
لکههای بیرونی
گاهی ممکن است روی مینای دندان، لایهسخت و لایه بیرونی دندانهایمان لکههای زرد را مشاهده کنیم. از آن جاییکه مینای دندان سختتر از استخوان است، بنابراین ممکن است بهراحتی تغییر رنگ داده و زرد شود.
- شیوهزندگی هر فرد اولین دلیل تغییر رنگ و زردشدن دندان ها است که از بین آنها، سیگارکشیدن، نوشیدن قهوه و چای و مصرف تنباکو از همه بیشتر تاثیرگذار هستند.
- جای تعجب نیست که مصرف غذاها و نوشیدنیهای تیرهرنگ از جمله: کولا ، سس تیره و میوههای خشک مانند انگور، زغالاخته و انار موجب تغییر رنگ دندان ها میشود.
- مصرف غذاها و نوشیدنیهای اسیدی به مینای دندان آسیب رسانده و موجب میشوند. کروموژن (ماده رنگزا) راحتتر به سطح دندانها میچسبد. نانین، ترکیب بسیار تلخ موجود در چای، موجب میشود کروموژنها راحت به مینای دندان بچسبند.
لکههای درونی
این نوع تغییر رنگ در ساختار درون دندانها رخ میدهد. وقتی عوامل مختلفی موجب تغییر شفافیت مینای دندان وعاج زیرین دندان شود تغییر رنگ درونی در دندان رخ میدهد.
- داروهای متعددی وجود دارد که میتوانند موجب تشکیل لکههای درونی شود. مصرف آنتیبیوتیک های تتراسایکلین قبل از8 سالگی و درحالیکه دندانهای کودکان در حال رشد است موجب تیرهشدن رنگ دندان های آنها میشود.
- داروی ضدعفونی تجویزی کلرهگزدین در دوران بزرگسالی که برای شستشوی دهان و درمان التهاب لثه استفاده میشود میتواند موجب تغییر رنگ دندان ها شود. داروی ضد آکنه مینوسیکلین و همچنین تتراسایکلین رنگ دندان ها را تغییر میدهند. شیمیدرمانی نواحی سر و گردن و مصرف داروهای شیمی درمانی نیز موجب لکهدار شدن دندان ها میشود. شایان ذکر است که حتی مصرف برخی داروهای رایج مانند آنتیهیستامین، آلبوترول و داروهای فشارخون نیز موجب زردشدن رنگ دندان ها میشوند.
- مصرف بیش از حد فلوراید نیز برای رنگ دندان ها مضر است. فلوروسیس به حالتی گفته میشود که در آن رنگ دندان ها به دلیل مصرف بیش از حد فلوراید زرد میشود. این مشکل بیشتر در مناطقی که مردم آن از آب چاه مصرف میکنند رخ می دهد. آبچاه حاوی مقدار زیادی فلوراید طبیعی است و در نتیجه مصرف زیاد آن باعث زردی دندان ها میشود.
درمانهای دندانپزشکی نیز ممکن است موجب زردشدن رنگ دندان ها شود. برخی کارشناسان بر این باورند که بسیاری از مواد دندانپزشکی خصوصا آمالگام که برای پرکردن دندان ها استفاده میشوند میتوانند باعث زردی دندان ها شوند. (بهویژه مواد حاوی سولفید نقرهرنگ خاکستری)
علتهای دیگر
عوامل دیگری چون ژنتیک، افزایش سن و سلامتی نیز ممکن است موجب زردی رنگ دندان ها شود.
- ژنتیک اولین و مهمترین علت تغییر رنگ دندان ها است. دو عارضه ژنتیکی وجود دارد که موجب نازک شدن مینای دندان و اختلال در رشد مینای دندان شده و منتهی به تغییر رنگ و زرد شدن دندان ها میشوند. برخی افراد بیشتر درمعرض عارضه تغییر رنگ دندان قرار دارند. گاهی اوقات رنگ زرد دندان ها مانند رنگ پوست و رنگ چشم مادرزادی بوده و باعث میشود رنگ دندان های یک فرد بهطور ذاتی با رنگ دندانهای دیگران متفاوت باشد.
- معمولا با افزایش سن ضخامت مینای دندان کمتر شده و این امر کمک میکند رنگ دندان ها تغییر کنند. این امر گاهی منجر به حساسیت دندان میشود. تولید بزاق و مصرف فلوراید بهترین راه پیشگیری از نازک شدن مینای دندان است. بنابراین 2 بار مسواک زدن با خمیردندان حاوی فلوراید در طول روز و نوشیدن آب حاوی فلوراید میتواند به درمان زردی دندان کمک کند. اگر مبتلا به خشکی دهان هستید برای پیشگیری از نازک شدن مینای دندان بهتر است به متخصص دندانپزشک مراجعه کنید.
- اختلال در سلامتی نقش مهمی در تغییر رنگ دندان ها دارد. گاهیاوقات تب بالا در سن پایین باعث زردشدن دندان ها میگردد. زری شدید در دوران نوزادی ممکن است علت دیگر تغییر رنگ دندان ها باشد. بیماری کمخونی مدیترانهای ممکن است موجب زردشدن دندان ها و سایر اختلالات دندانی شود.
گزینههای درمان زردی دندان
قبل از اقدام به درمان و از بین بردن دندان های زرد و یا تغییر رنگ داده بهتر است ابتدا علت تغییر رنگ را پیدا کنید. درمان زمانی نتیجه موثرتری خواهد داشت که مسواک روزانه و رژیمغذایی مناسب را رعایت کنیم.
سفیدکردن دندان
بسیاری از دندانپزشکان برای رفع زردی دندان و لکه دندان ها که ناشی از مصرف قهوه و یا تنباکو است خدمات دندانپزشکی حرفهای را ارائه داده و دندانها را سفید می کنند. اگر رنگ دندان شما کمی تیرهتر از رنگ دندان های طبیعی شما باشد میتوانید با سفید کردن دندان (بلیچینگ) رنگ دندان هایتان را یکسان کنید. البته باید خاطرنشان کرد که این روش برای دندان هایی که خیلی زرد و تیره شدند مناسب نیست چراکه بعد از سفیدکردن ممکن است دندان و یا دندانها تیرهتر شوند. با اینکه سفیدکردن دندان یکی از راههای اصلاح تغییر رنگ دندان است اما بهتر است گزینه درمانی دیگری را نیز برای اصلاح تغییر رنگ دندان استفاده و انتخاب کنیم.
لمینت
لمینت لایههای همرنگ دندان هستند که سطح دندان را پوشانده و موجب تغییر شکل و زیبایی دندان ها میشوند. از آن جاییکه در این روش حجم بسیار کمی از دندان تراشیده میشود بنابراین هیچ آسیبی به دندانهای قوی و سالم وارد نخواهد شد. بهعبارت دیگر در لمینت دندان ها حجم بیشتر دندانهای بیمار دست نخورده باقی میماند. دندانپزشک معمولا سعی میکند رنگ لمینت دندان بیمار تا جایی که امکان دارد با رنگ دندان های دیگر بیمار مشابه بوده بهطوری که کسی متوجه نشود که بیمار از خدمات دندانپزشکی زیبایی استفاده کردهاست.
امروزه بسیاری از متخصصین دندانپزشکی با کمک لیزر اقدام به سفید کردن دندانها میکنند. در این روش با کمک ژل مخصوص و لیزر و در عرض تقریبا1 ساعت تغییر رنگ دندان های بیمار اصلاح میشود.
روکش دندان
یک روشی که بیشتر دندانپزشکان برای از بین بردن و رفع زردی رنگ دندان ها (خصوصا دندانهای جلو) استفاده میکنند روکش دندان است. با این روش رنگ دندان های زردشده با رنگ مابقی دندان ها یکدست میشود. این روش شبیه به روکشی است که معمولا بعد از عصب کشی دندان انجام میشود با این تفاوت که بیشتر جنبه زیبایی دارد.
روکشهای دندانی برای ترمیم شکستگی دندانها و تقویت دندانهای آسیبدیده نیز صورت میگیرد. اگر مشکل تغییر رنگ دندان شما موجب تضعیف دندان شما گردیده با روکش دندان میتوانید همزمان هم مشکل تغییر رنگ و هم تضعیف دندان خود را برطرف کنید.
گزینههای دیگر
درمانهای متعددی وجود دارد که با کمک آنها میتوان زرد شدن و لکه دندانها را برطرف کرد. داروهایی مانند ژلهای سفیدکننده، انواع مواد سفیدکننده و خمیردندانها از موارد درمانی هستند که بدون نسخه قابل تهیه هستند. اما با تمام این وجود بهتر است در ابتدا با متخصص دندانپزشک خود مشاوره کنید تا بهترین گزینه درمانی را برای دندانهای خود انتخاب کنید.
پیشگیری
در صورت امکان از مصرف غذاها و نوشیدنیهای خاص خودداری کنید
از شما نمیخواهیم نوشیدن قهوه صبحانه را ترک کنید اما تا جاییکه امکان دارد کمتر مصرف کنید. گاهی اوقات آگاهی خیلی ساده میتواند کمک شایانی در انتخاب صحیح نوع خوراکی و نوشیدنیهایی کند که مصرف میکنید.
آب بنوشید
بعد از مصرف غذاها و یا نوشیدنیهایی که موجب تغییر رنگ دندان های شما میشوند سعی کنید بلافاصله لیوان بنوشید و یا با یک لیوان آب دهان خود را بشویید. شستن دهان با آب موجب پاکسازی اسیدها و موادی میشود که باعث تغییر رنگ دندانها میگردند. این روش کاملا ساده و بدون هزینه است و جالب اینکه تاثیر چشمگیری در کاهش تغییر رنگ و لکه شدن دندان ها دارد.
رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان
نحوه صحیح مسواک زدن و استفاده از نخدندان و چکاپهای مرتب دندانها به سلامت دندانها کمک فراوانی میکنند. هرچه زودتر خود را به رعایت بهداشت صحیح دهان و دندان عادت دهید احتمال اینکه در آینده به مشکلات دندانی مبتلا شوید بسیار کمتر خواهد بود.