Dencare

روش و نحوه تمیز کردن و بهداشت دندان مصنوعی

tamiz-kardan1

هدف از استفاده‌ی دندان مصنوعی این است که بیمارانی که به خاطر دندان ازدست‌رفته، دچار مشکلاتی در صحبت کردن، لبخند زدن و غذا خوردن شده‌اند، به‌طور طبیعی بتوانند این کارها را انجام دهند. اگر دندان‌های مصنوعی راحت باشند و به‌ خوبی نگه‌داری شوند، انجام این کارها به‌راحتی امکان‌پذیر خواهند بود. یادگیری نحوه‌ی تمیز کردن دندان‌های مصنوعی برای حفظ بهداشت روزانه‌ی دهان بسیار حائز اهمیت است، اما گاهی ممکن است لازم باشد که کارهای بیشتری برای برطرف کردن باکتری‌هایی که به‌سختی برطرف می‌شوند، انجام شود.

چگونه غذا در بین دندان‌های مصنوعی گیر می‌کند


بنا بر دلایل متعددی، هنگام غذا خوردن، ذرات غذایی در دندان مصنوعی شما انباشته می‌شوند:

  •  ذرات غذایی رانده‌شده در کف دهانتان می‌توانند بالا بروند و در زیر دندان مصنوعی پایینی گیر کنند.
  • ذرات و آلودگی‌هایی که هنگام جویده به بالا و پایین حرکت می‌کنند ممکن است در سقف دهان رانده شوند و در دندان مصنوعی بالایی گیر کنند.
  • غذا به سطح پلاستیکی و زبر دندان مصنوعی خیلی آسان‌تر از بافت‌های دهانی می‌چسبد؛ این باعث می‌شود که با گذشت زمان آلودگی‌هایی در این قسمت‌ها انباشته گردد.

دندان مصنوعی قسمت اعظمی از فضای دهانتان را دربر می‌گیرد، به این معنا که احتمال انباشته شدن باقی‌مانده‌های غذا در زیر آن‌ها بیشتر از دندان‌های طبیعی خواهد بود.

چه مشکلات به وجود می‌آید


ذرات غذا به قسمت‌های خاصی از دندان مصنوعی بیشتر از بخش‌های دیگر آن می‌چسبد و اگر دائماً این ذرات و آلودگی‌ها را برطرف نکنید می‌توانند منجر به مشکلاتی در سلامت دهان و دندان شوند، بوی بد دهان رایج‌ترین مشکل در میان 87 درصد از افرادی ست که دندان مصنوعی استفاده می‌کنند. هنگامی‌که ذرات غذا در دهان انباشته می‌شوند، در طول یک ساعت فاسد و نامطبوع می‌شود. برای تشخیص تأثیر دندان مصنوعی بروی بوی دهانتان، دندان‌های مصنوعی‌تان را به مدت پنج دقیقه در یک کیسه‌ی پلاستیکی دربسته‌ای قرار دهید، هنگام باز کردن کیسه، به این نتیجه خواهید رسید که بوی بد دهان شما به خاطر دنان مصنوعی‌تان می‌باشد.

التهاب بافت دهانی یکی دیگر از مشکلات رایج در استفاده از دندان مصنوعی می‌باشد. وقتی ذرات غذایی چسبنده در قسمتی از دندان‌های مصنوعی که در اتصال با دهانتان است انباشته شوند، باکتری‌هایی که از این باقی‌مانده‌های غذایی تغذیه می‌کنند می‌توانند به لثه‌ها و بافت‌ها منتقل شوند که این امر منجر به بروز عفونت می‌شود. در صورت کنترل نشدن این عفونت، التهاب ناشی از آن ممکن است منجر به بیماری‌های لثه یا زخم‌های دهانی مربوط به دندان مصنوعی گردد که در گوشه‌های لب‌ها ظاهر می‌شوند. مطالعات مختلف و متعددی نشان داده‌اند که رابطه‌ای میان بیماری‌های دهانی و بیمارهای مزمنی همچون دیابت، بیماری‌های قلبی و روماتیسم وجود دارد، بنابراین لازم است که طریقه‌ی صحیح تمیز نگه‌داشتن دندان مصنوعی را بدانید، بدون در نظر گرفتن اینکه از چه نوع دندان مصنوعی استفاده می‌کنید.

چگونه دندان مصنوعی را تمیز کنیم


از یک مسواک مخصوص برای دندان مصنوعی استفاده کنید

برای تمیز کردن همه‌ی نواحی دندان مصنوعی، توصیه می‌شود که از یک مسواک مخصوص دندان مصنوعی استفاده کنید. اگر ترجیح می‌دهید که از مسواکی معمولی استفاده کنید باید دقت بیشتری کنید تا مسواک به همه‌ی نواحی منحنی و زاویه‌دار دندان مصنوعیتان برسد. اگر از یک‌ دندان مصنوعی تکی استفاده می‌کنید لازم است از مسواکی جداگانه برای تمیز کردن آن دندان استفاده کنید تا وضعیت مسواکی را که برای دندان‌های طبیعیتان بکار می‌برید حفظ کنید.

جلوگیری از وقوع حادثه در محل تمیز کردن

سطح کار را که قرار است در آنجا دندان‌های مصنوعیتان را تمیز کنید، در برابر وقوع حادثه آماده کنید. برای احتیاط در برابر افتادن دندان مصنوعی، یک دستمال‌کاغذی یا پارچه‌ای را در کف سینک (دستشویی یا ظرف‌شویی) قرار دهید و سینک را تا حدی از آب پر کنید، زیرا اگر دندان مصنوعی روی سطحی محکم بی افتد ممکن است شکسته شود. دندان مصنوعی را با دست دیگرتان بگیرید به‌طوری‌که آن را زیاد فشار ندهید. در غیر این صورت دندان مصنوعی ممکن است شکسته شود.

از آب گرم و مواد تمیزکننده استفاده کنید

می‌توانید از ژل یا خمیر مخصوص دندان‌های مصنوعی یا کمی صابون و یا مواد شوینده مخصوص برای دندان مصنوعی و یا مواد تمیزکننده‌ی غیر سمی و متعادل دیگر استفاده کنید. از خمیردندان‌های معمولی یا هرگونه پودر یا تمیزکننده‌های زبر و ساینده استفاده نکنید. این مواد ممکن است باعث خراش دادن دندان‌های مصنوعی شوند و فضایی را برای انباشته شدن باکتری‌ها و آسیب دیدن غشای مخاطی دهان شوند.

طریقه ی مسواک زدن دندان مصنوعی

در حالیکه مسواک مخصوص دندان مصنوعی را در یک دست گرفته‌اید، همه‌ی قسمت‌های دندان را مسواک بزنید. مطمئن شوید که برس‌های مسواک به همه‌ی منافذ و نقاط زاویه‌دار می‌رسد. اگر می‌خواهید در این حین آسیبی به آن‌ها وارد نکنید، آن را خیلی محکم روی دندان‌ها نسایید. مسواک زدن دندان، زیاد و با دقت به جلوگیری از تشکیل جرم جلوگیری خواهد کرد.

آب‌کشی

درحالی‌که دندان مصنوعی را زیر شیر آب قرار داده‌اید، از مسواک برای شستشوی موارد تمیزکننده و آلودگی‌های روی آن استفاده کنید. برای بررسی تمیزی آن، خوب آن را وارسی کنید. نواحی که احساس می‌شود لیز هستند ممکن است نشان‌دهنده‌ی وجود پلاک روی سطح دندان مصنوعی باشند.

از دندان مصنوعیتان استفاده کنید

اکنون درصورتی‌که آماده پوشیدن آن‌ها هستید، می‌تواند دندان‌های مصنوعیتان را دردهانتان برگردانید، یا اگر نمی‌خواهید فعلاً از آن‌ها استفاده کنید می‌توانید آن‌ها را در طول شب در درون آب قرار دهید.

دندان‌های مصنوعیتان را از دهان خارج کنید

بیرون آوردن دندان‌های مصنوعی برای مدت‌زمانی در هرروز می‌تواند سبب استراحت لثه‌ها و بافت‌های دهانی‌تان شود و آن‌ها را برای مدتی از اتصال مداوم با دندان‌های مصنوعی فارغ سازد. وقتی‌که این دندان‌ها بیرون از دهانتان هستند، باید آن‌ها را مرطوب نگه داشت. بهترین راه این است که در طول شب آن‌ها در درون آب نگه‌دارید.

از یک محلول شیمیایی استفاده کنید

نگه‌داشتن دندان‌های مصنوعی در یک محلول شیمیایی کمک می‌کند تا لکه‌ها و رسوباتی که می‌توانند شسته شوند یا با مسواک برطرف شوند، کاسته شوند. اغلب مواد محلولی نگه‌دارنده‌ی مخصوص دندان مصنوعی آنتی میکروبیال (ضد میکروبی) هستند و مزایایی نیز دربر دارند.

از یک ظرف مناسب استفاده کنید

برای نگه‌داری دندان مصنوعی، ظرفی را انتخاب کنید که اندازه‌ی مناسبی با اندازه‌ی دندان مصنوعیتان داشته باشد تا به‌خوبی آن را پوشش دهد. هنگام انتخاب ظرف حتماً میزان مایعی را که قرار است روی دندان‌ها بریزید در نظر بگیرید.

دستورالعمل‌های روی بسته‌بندی را رعایت کنید

برای آماده‌سازی و مدت‌زمان نگه‌داری دندان مصنوعی در آب، از دستورالعمل‌های شرکت تولیدکننده پیروی کنید. برای افزایش اثر مواد تمیزکننده، فقط از آب گرم استفاده کنید. استفاده از آب داغ می‌تواند فرم دندان‌های مصنوعیتان را برهم بزند.

دندان‌های مصنوعی را کاملاً در آب فروببرید

حتماً دندان‌های مصنوعی را کاملاً در محلول یا آب فروببرید و درپوشی روی ظرف قرار دهید. مراقب باشید که هیچ قسمتی از آن بیرون از آب و در معرض هوا نباشد.

آن را بشویید

در هنگام صبح وقتی‌ که دندان مصنوعی را از آب بیرون می‌آورید، برای بهداشت دندان مصنوعی آن را بشویید تا مواد شیمیایی و آلودگی‌ها از بین بروند و سپس قبل از قرار دادن آن دردهانتان آن را مسواک بزنید.

ظرف را تمیز کنید

ظرف مخصوص نگه‌داری را خالی و تمیز کنید. محلول یا آب استفاده‌شده را دور بریزید و ظرف را کاملاً تمیز کنید تا برای استفاده‌ی بعدی آماده باشد. برای اطمینان از تمیزی و تازگی دندان‌های مصنوعی‌تان تا حد ممکن، این کار را روزانه انجام دهید.

5 پاسخ

  1. سلام وخسته نباشید
    من از دندان مصنوعی استفاده میکنم و دکتری که این دندانها رو واسم ساختن گفتن هر۲۰روز یک دفعه دندانهای مصنوعی مو با وایتکس( محلول سفید کننده) بشویم!!! خواستم بدونم استفاده از این محلول( وایتکس) اصلا صحیح و درسته و باعث آسیب به دندانهای مصنوعی و دیگر آسیب ها نمیشود؟

    1. سلام . بله صحیح است . چون در غیر اینصورت دندان مصنوعی شما قارچ می بندد .

  2. سلام
    من چند سال پیش دندانهای فک بالا رامصنوعی گذاشتم چونکه داندانهای فک پایینم طبیعی بود و رنگش کمی زرد بود دکتر دندانسازم گفت که نوع دندان مصنوعی طوری هست که به مرور رنگش زرد میشه والان رنگ دندان مصنوعیم خیلی زرد شده چطوری میتونم تمیزش کنم که سفید بشه
    البته با وایتکس هم هرچه استفاده میکنم هیچ تغیری نمیکنه لطف کنید منو راهنمایی کنید

    1. سلام .دو کار میتوان کرد یا آنها را جرمگیری و پولیش کنید و یا تعویض

    2. سلام
      برای تمیز کردن دندان های مصنوعی که قالب متحرک هستن چه پیشنهادی دارید با چه چیزی تمیز کنیم که قالب دندان به مرور از بین نرود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *