مراقبت های حین و بعد از درمان ارتودنسی (بهداشت دندان،تغذیه)

as

تمیز نگه داشتن بریس و دندان‌ها در طول درمان ارتودنسی یکی از مهم‌ترین بایدهای درمان ارتودنسی است، البته این کار آسان نیست و باید زمانی بیشتر از حد معمول به آن اختصاص داده شود. چنانچه مراقبت های بهداشتی دهان و دندان به خوبی رعایت نشود، لکه‌هایی دائمی روی دندان‌ها ایجاد می‌شود که پس از خارج کردن بریس روی دندان‌های ردیف و مرتب شده خودنمایی خواهد کرد. به علاوه احتمال پوسیدگی دندان نیز، البته با درصد شیوع کمتر وجود دارد. دندان زمانی تغییر رنگ می‌دهد که باکتری‌های موجود در پلاک، یعنی ماده سفید جمع شده در اطراف بریس، مواد معدنی سطح دندان را از بین ببرد و لکه سفید دائمی به جا بگذارد. دکتر ارتودنسی معتقد است تمیز نگه نداشتن بریس جمع شدن پلاک و تورم لثه را نیز به دنبال خواهد داشت.

در ارتودنسی از پشت دندان که روش گران قیمتی است، براکت ها به سطوح داخل دندانها چسبانده شده و ارتودنسی نامرئی می باشد. البته تنها برای کیس های با نامرتبی اندک توصیه می گردد. آگاهی از عوارض و مضرات ارتودنسی یا محدودیت‌ها و روش‌های جایگزین هنگام شروع درمان ارتودنسی ضروری بوده و فرد درمان‌کننده موظف است هم از جنبه اخلاقی و هم از جنبه حقوقی آن‌را به اطلاع بیمار برساند.

مراقبت ارتودنسی

با توجه به اینکه بهترین سن ارتودنسی در سال های کودکی و قبل از بلوغ می باشد ، رعایت بهداشت دهان و دندان پس از قرار گرفتن بریس در دهان بسیار ضروری است. متخصص از بیمار می‌خواهد تا در طول درمان از مصرف بعضی غذاها خودداری کند. کوتاهی در مسواک زدن با مسواک مخصوص ارتودنسی آسیب دیدن مینای دندان را به دنبال دارد. در این بین بیمار باید به طور منظم به متخصص ارتودنسی مراجعه کند تا بهترین نتیجه ممکن به دست آید؛ از دست دادن یک یا چند جلسه دوره درمان را طولانی‌تر می‌کند. صبر لازمه درمان ارتودنسی از جمله ارتودنسی نامرئی است.

[sv slug=”alert”]

تمام جلسه‌های ارتودنسی و تلاش‌های متخصص نتیجه‌ای ماندگار و ارزشمند را به دست خواهد داد که بارزترین نمود آن نشستن لبخندی زیبا و درخشان بر لب‌ها است.جهت تماس و رزرو نوبت مراجعه می‌توانید با شماره‌های 02122027384 و 02122023658 تماس حاصل فرمایید.

[sv slug=”alert1″]

در حال حاضر امکان انجام درمان های ارتودنسی پیشرفته ای برای کودکان ۷ تا ۱۱ ساله وجود دارد که می توانند نتایج سودمندی بالاخص در موارد ناهنجاری های فکی به همراه داشته باشند. درمان این دسته از مشکلات نسبت به ارتودنسی در سنین بالا که فکین و صورت کاملا” تکامل یافته اند می تواند سبب بهبود و یا دست کم جلوگیری از بدتر شدن آن گردد. بدین ترتیب درمان زودهنگام مشکلات فکی ضمن حذف یا تسهیل درمان اضافه در آینده سبب صرفه جویی در قیمت ارتودنسی کودکان خواهد شد.

مراقبت از ارتودنسی ثابت


as1

تمیز کردن دندان‌ها

برای مراقبت‌های بعد از ارتودنسی تعداد دفعات مسواک زدن در طول درمان ارتودنسی دندان باید افزایش داده شود. متخصص ارتودنسی(ارتودنتیست) مسواک‌های کوچکی را به بیمار نشان می‌دهد که برای تمیز کردن پشت سیم ارتودنسی مفید است. بیمار باید تمام براکت‌ها را یک به یک از همه طرف مسواک بزند یادگیری نحوه استفاده از نخ دندان ارتودنسی در این مرحله الزامی است . برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه صحیح مسواک زدن و استفاده از نخ دندان ارتودنسی، به مطلب مسواک و نخ دندانمراجعه کنید.

مراقبت از سیم ارتودنسی

مراقبت درمان ارتودنسی در تسریع رند بهبودی تاثیر بسزایی دارد. خم یا جابجا شدن سیم ارتودنسی  در طی مراحل ارتودنسی دندان باعث می‌شود که سیم در لثه فرو برود و بیمار احساس درد کند. تغییر وضعیت سیم و فشار آوردن دندان‌ها به سیم گاهی نشانه پیشرفت درمان است. لبه‌های تیز قابل تنظیم است، همچنین متخصص موم در اختیار بیمار قرار می‌دهد تا برای ناحیه‌های حساس از آن استفاده کند. به بیماران توصیه می‌کنیم پس از تقبل قیمت سیم کشی دندان و در صورت شل شدن براکت حتماً با کلینیک تماس بگیرند. البته این مشکل یک مورد اورژانسی نیست و متخصص ارتودنسی براکت را در اولین فرصت تعویض می‌کند. در هر حال در صورتی که براکت سر جای خود نباشد، روند درمان آهسته می‌شود.

کش و ریتینر یا پلاک متحرک

اگر لازم است از کش ارتودنسی استفاده کنید، حتماً  مو به مو از دستورات متخصص پیروی کنید. استفاده نادرست از کش یا استفاده نکردن از آن درمان را طولانی‌تر از حد انتظار می‌کند. با تقبل هزینه سیم کشی دندان کودکان ،  ریتینر یا پلاک متحرک باید طبق دستور متخصص در دهان گذاشته شود. ریتینر پس از تقبل قیمت ارتودنسی دندان و اتمام دوره استفاده از بریس به منظور حفظ نتیجه به دست آمده به کار برده می‌شود، چون احتمال این که دندان‌ها به وضعیت اولیه برگردند، بسیار زیاد است.

استفاده از ریتینر یا پلاک نگهدارنده پس از ارتودنسی دندان گاهی به امری مادام‌العمر تبدیل می‌شود و بیمار باید تا زمانی که تمایل به صاف و مرتب نگه داشتن دندان‌ها دارد، پلاک نگهدارنده را نیز در دهان نگه دارد. دندان به مرور زمان در اثر تغییرات استخوانی و عضلانی، رشد استخوان، روکش دندان یا پر کردن دندان و در پی‌آمد روند طبیعی افزایش سن جابجا می‌شود. بنابراین بهتر است اهمیت استفاده از ریتینر را دست‌کم نگیرید.

تغذیه

تغذیه در ارتودنسی از اهمیت بالایی برخوردار است. بیماران ارتودنسی باید به غذاهای مصرفی خود توجه کنند. خوردن خوراکی‌های سفتی مانند بادام زمینی، هویج خام، مواد چسبناکی از قبیل پاستیل و البته یخ، که هیچ وقت خوب نیست، خم شدن و شکستن سیم و براکت‌ها و طولانی شدن درمان را به دنبال خواهد داشت. بنابراین توصیه ما به بیمارن ارتودنسی این است که در تغذیه در ارتودنسی محتاط باشند و قبل از خوردن فکر کنند که آیا این خوراکی به بریس و دندان‌ها آسیب می‌زند یا خیر.

نکته آخر این که ممکن است بریس درد و التهاب ایجاد کند. بیماران معمولاً هنگام قرار گرفتن سیم جدید احساس درد می‌کنند که البته پس از یک یا دو روز برطرف می‌شود. خوراکی‌های نرم ،غذاهای مفید در ارتودنسی و هر آنچه را که برای بریس مضر نیست در برنامه غذایی بگنجانید. برخی بیماران متوجه می‌شوند که با جویدن آدامس بدون قند گردش آب دهان اطراف دندان‌ها افزایش می‌یابد و مواد شیمیایی مولد درد از دندان دور می‌شود. البته در صورت لزوم می‌توان از مسکن‌هایی مانند ایبروپروفن برای تسکین درد استفاده کرد، نکته مهم مصرف دارو طبق دستور مصرف روی جعبه آن است.

 مراقبت از ارتودنسی متحرک


as2

 رژیم غذایی

خوراکی‌های سفتی مانند بادام زمینی، ذرت بو داده و نان خشک را برای مراقبت های بعد از ارتودنسی دندان از رژیم غذایی خود کنار بگذارید. سبزیجات و میوه‌های خام را نیز به صورت رنده شده یا خرد شده میل کنید.

بین وعده‌های غذایی از مصرف نوشیدنی‌ها و خوراکی‌های شیرین خودداری کنید. نوشیدنی‌های اسیدی مانند آب میوه‌ها و نوشابه‌های رژیمی نیز بین وعده‌های غذایی ممنوع است. اما نوشیدن شیر و آب در هر زمان بدون مانع است.

تمیز کردن و مسواک زدن

تمیز نگه داشتن دندان‌ها و لثه‌ها بسیار مهم است، از معایب ارتودنسی متحرک اینست که  در غیر این صورت بریس آسیبی دائمی به دندان‌ها خواهد زد. استفاده از مسواک معمولی یا برقی و نخ دندان برای رعایت بهداشت دهان ودندان ضروری است. بریس باید پس از هر وعده غذایی از دهان خارج و زیر آب شیر با مسواک تمیز شود. برای رعایت بهداشت دهان و دندان در ارتودنسی باید قبل از قرار دادن مجدد بریس مسواک زده شود.

استفاده از بریس

بیمار باید تمام ساعات شبانه‌روز به جز زمان شنا کردن و شرکت در ورزش‌های تماسی و پربرخورد از بریس استفاده کند. بریس هنگام استفاده نشدن باید در جعبه مخصوص نگهداری شود. لازم به یادآوری است که تعویض تجهیزات ارتودنسی پرهزینه است. هنگام انجام ورزش‌های تماسی بهتر است از محافظ‌های دهانی استفاده شود.

شکستگی

در صورت تغییر شکل دادن یا شکستگی دندان و بخشی از بریس یا گم کردن آن در اولین فرصت به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.

ناراحتی در طول استفاده از بریس ثابت یا متحرک


میزان ناراحتی بیماران با یکدیگر متفاوت است. بیماران معمولاً ناراحتی و درد ملایمی را در اولین روزهای پس از قرار دادن بریس در دهان  به عنوان عوارض ارتودنسی ثابت و پس از هر جلسه تنظیم تجربه می‌کنند.ممکن است بعضی بخش‌های بریس تیز باشد که برای رفع ناراحتی آن می‌توان از موم استفاده کرد. در صورت وجود سوال یا بروز هر گونه ناراحتی حتماً با متخصص تماس بگیرید.

بیمار تا چند روز نمی‌تواند به راحتی صحبت کند و در تولید حروف با صدای “s” به مشکل برمی‌خورد. این مشکل طبیعی است و بیمار پس از 3 تا 4 روز به حرف زدن با بریس عادت می‌کند. جریان آب دهان نیز افزایش می‌یابد و بیمار طعم پلاستیک/ آکریلیک را در دهان حس می‌کند که این مزه ناخوشایند نیز پس از 3 تا 4 روز از بین می‌رود.

همه دوست دارند که دندان‌های مرتبی داشته باشند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، صاف و مرتب کردن دندان‌ها بسیار راحت‌تر و ساده‌تر از گذشته شده است. اگر شما به دنبال روش‌های جدید درمان ارتودنسی هستید، ارتودنسی نامریی (اینویزیلاین) آن چیزی است که به دنبالش هستید.

بریس­های نامرئی مزایای متعددی دارند. اینویزیلاین ‌ها دندان‌ها را بدون درد و اضطراب جابجا می‌کنند. این بریس‌ها علاوه بر راحت بودن، به سختی در دهان را دیده می‌شوند و در هنگام غذا خوردن یا نوشیدن و تمیز کردن بسیار راحت می‌توان آن‌ها را درآورد. بریس‌های نامرئی برای هر سنی مناسب بوده و بسیار جذاب‌تر و بهتر از بریس‌های سرامیکی یا براکت های فلزی قدیمی هستند و عوارض سیم کشی دندان  دا ندارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *