با گذشت زمان، جراحی ایمپلنت دندان روزبهروز بهتر و بهتر شده است. در واقع، در حال حاضر میزان موفقیت ایمپلنت دندان به 95 درصد رسیده است. با این وجود همانند سایر روشهای جراحی، مشکلاتی ممکن است در انجام این روش رخ دهد. خوشبختانه تقریباً همهی این مشکلات بسیار به ندرت اتفاق میافتند و میتوان با برنامهریزی و مراقبتهای صحیح از بروز آنها جلوگیری کرد. در اینجا به پنج مورد از عمدهترین مشکلاتی که در درمان ایمپلنتهای دندانی رخ میدهد و چگونگی جلوگیری از آنها میپردازیم.
ایمپلنت دندانی به خوبی به استخوان فک جوش نخورده باشد
یکی از مشکلات شایعی که تا کنون مشاهده شده است این است که ایمپلنت دندان بعد از جراحی به خوبی با استخوان فک پیوند و جوش نخورده است. در طی چند ماه بعد از جراحی، ایمپلنت دندان شما شروع به جوش خوردن به استخوان فکتان میکند. به لحاظ تکنیکی این فرایند را به نام پیوند استخوانی مینامند. اگر ایمپلنت از جا در بیاید، لق میشود و یا تحلیل لثه رخ میدهد و سپس ایمپلنت میافتد و درمان با شکست مواجه خواهد شد.
یک ایمپلنت ممکن است بنا بر دلایل مختلفی در جوش خوردن با استخوان فک با شکست مواجه شود. در پایین به جزییات بیشتری دربارهی علل ایجاد مشکلاتی در ایمپلنت دندانی میپردازیم:
- ممکن است ایمپلنت در مکانی نادرست کاشته شده باشد.
- تراکم یا حجم استخوانیتان کافی نیست.
- ساختارهای اطراف ایمپلنت شما آسیب دیده باشند.
- ایمپلنت ترکخورده یا شکسته شده باشد.
- ضربهی ناگهانی به صورتتان واردشده باشد.
- فردی سیگاری هستید.
عفونت
در صورت بروز عفونت ناشی از ایمپلنت دندان ممکن است نیاز باشد که ایمپلنت برداشته شود. عفونت میتواند از طریق عدم رعایت بهداشت در طی یا بعد از جراحی ایمپلنت ناشی شود؛ بنابراین مراجعه به یک متخصص و جراح لثهی باتجربه برای انجام این جراحی بسیار حائز اهمیت است. همچنین حتماً باید بهداشت روزانهی دهان و دندان را به خوبی رعایت کرد. در غیر این صورت، عفونت میتواند بهآسانی بروز کند. اگر لثههای نازک و ضعیفی دارید، سیگاری هستید یا دیابت دارید، ممکن است نسبت به ابتلا به عفونت آسیبپذیرتر باشید.
سیگار کشیدن
یکی از دلایل اصلی در شکست درمان ایمپلنت، سیگار کشیدن و مصرف دخانیات است. اگرچه جراحی ایمپلنت دندانی در بسیاری از افراد سیگاری با موفقیت انجام میگیرد، اما آمار شکست درمان در افراد سیگاری بسیار بالاتر از افراد غیر سیگاری است. سیگار کشیدن شانس شما را در ابتلا به عفونت، پیوند نادرست بین استخوان فک و ایمپلنت و نیز پری ایمپلانتیتس (یک بیماری مخرب است که منجر به التهاب اطراف لثهها و استخوان اطراف ایمپلنت دندانی میگردد) افزایش خواهد داد.
آسیب به عصب
آسیب عصبی بعد از جراحی ایمپلنت دندانی میتواند از این مورد ناشی شود که این جراحی توسط یک متخصص و جراح لثه و یا دندانپزشک بیتجربه انجام گرفته شود. اگر یک ایمپلنت بسیار در نزدیکی عصب شما کاشته شود میتواند منجر به آسیب موقتی یا دائمی به عصب گردد. این آسیب ممکن است منجر به بیحسی، سوزش و گزگز یا درد مزمن در زبان، لبها، لثهها، لپ یا چانهی شما شود.
مشکلاتی در سینوسها و تراکم استخوانی
برخی بیماران ممکن است بخار سینوسها یا استخوان فکشان دچار مشکلاتی با ایمپلنتهای دندانیشان گردند. اگر در هنگام کاشت یک ایمپلنت در فک بالا، سینوسها حضور داشته باشند ممکن است عفونت ایجاد شود. خوشبختانه این مشکل به آسانی قابل رفع است. یک متخصص دندانپزشک باید بتواند مشکلات سینوسی را به سادگی تشخیص دهد و این مشکل با روش جراحی برطرف خواهد شد. اگر قبل از انجام درمان ایمپلنت دچار مشکلات سینوسی هستید، حتماً آن را با متخصص خود در میان بگذارید.
برای موفقیت در ایمپلنت دندانی، به یک استخوان فک محکم و قوی با حجم کافی نیاز است. اگر استخوان فکتان تراکم و تودهی کافی نداشته باشد، ممکن است برای بهتر شدن تراکم، حجم و فضای استخوانی، یک جراحی لیفت سینوس یا پیوند بافت استخوان انجام شود.
آسیب به بافتهای اطراف
از آنجایی که ایمپلنت در لثههایتان فرو میرود، آسیب دیدن این بافتها در هنگام کاشت ایمپلنت دندانی اجتنابناپذیر است. اگرچه این آسیب معمولاً سریع بهبود مییابد و مشکلی ایجاد نمیکند. در صورت مشاهدهی خونریزی بیش از حد و درد در طی چند روز اول بعد از جراحی، یا در صورتیکه درد و خونریزی بعد از چند روز متوقف نگردد، باید به دندانپزشک خود اطلاع دهید؛ زیرا ممکن است مشکلی وجود داشته باشد.
ترک خوردن ایمپلنت دندان
متخصصین دندانپزشکی از پایه یا پست تیتانیومی و روکش دندان که به دندان طبیعی شباهت دارند، برای ساخت ایمپلنت دندانی استفاده میکنند. این ایمپلنتهای دندانی بسیار محکم و قوی هستند؛ اما با این وجود، در صورتی که ضربه شدیدی به صورت وارد شود یا برای مدت زمانی طولانی دندان قروچه داشته باشید، ممکن ترک بخورند یا حتی شکسته شوند. این مورد بسیار نادر است. هر گاه ایمپلنت شکسته شود، یک ایمپلنت جدید جایگزین آن خواهد شد.