ایمپلنتهای دندانی ، ریشههای کاشته شده (به روش جراحی) هستند که پروتزهای دندانی ثابت و دائمی را نگه میدارند که برای تمام عمر فرد ساخته میشوند. این ریشههای مصنوعی در استخوان واقع در زیر لثهها کاشته میشوند که در آنجا با فک جوشخورده میشوند. یک روکش دندانی روی سطح بالایی ایمپلنت قرار میگیرد که برای مدتزمان طولانی دوامدارند و به دندانها ظاهر طبیعی خواهد داد. بسیاری از دندانپزشکان و بیماران انجام ایمپلنت دندان را ترجیح میدهند زیرا عملکردی همانند دندانهای طبیعی دارد و نیز به جلوگیری از اتروفی (جمع شدگی) فک کمک میکند. میتوان از ایمپلنتهای دندانی برای یک دندان ازدسترفته یا آسیبدیده یا ترمیم کل دندانها استفاده کرد.
اگر دندان ازدسترفته، شکسته یا شدیداً پوسیده دارید و از وضعیت سلامتی خوبی برخوردار باشید، واجد شرایط برای کاشت ایمپلنت دندان خواهید بود. تنها راه تعیین توانایی شما برای انجام ایمپلنت دندانی این است که با متخصص دندانپزشک خود مشورت کنید تا مشخص کند که آیا استخوان کافی برای نگهداشتن ایمپلنت و لثههایی سالم برای نگهداشتن ساختار دندان جدید را دارید یا خیر.
دندانها نقش به سزایی در زیبایی افراد و افزایش اعتمادبهنفس آنها و درنتیجه حضور فعال آنها در جامعه دارند؛ بنابراین همواره یکی از مسائل قابلتوجه در زندگی انسانها بوده است. امروزه ایمپلنت یک نقش اساسی در دنیای دندانپزشکی ایفا میکند و قابلتوجه بسیاری از مردم میباشد.
[sv slug=”alert”] البته فاکتورهای مهمی در موفقیت ایمپلنت نقش بازی میکنند که از مهمترین آنها میتوان بهسلامت دهان و لثه اشاره کرد؛ زیرا اگر لثه دچار مشکل باشد قابلیت لازم برای قرار دادن ایمپلنت را ندارد. اطلاع از شرایط لازم قبل از کاشت ایمپلنت و همچنین انجام آن توسط متخصصان باتجربه یکی از موارد ضروری است که افراد باید به آن توجه کنند.متخصصان ما در کلینیک با تجهیزات بهروز خود آماده ارائه خدمات کاشت ایمپلنت میباشند.شماره تماس 22027384 و 22023658 [sv slug=”alert1″]
مزایای ایمپلنت دندانی چیست؟
ایمپلنتهای دندانی از مزایای بسیاری برخوردار هستند، ازجمله:
بهبودی در ظاهر دندانها
ایمپلنتهای دندانی درست مانند دندانهای طبیعی میباشند و ازآنجاییکه طراحی آنها بهگونهای است که بااستخوان جوش میخورند، دائمی خواهند بود.
بهبودی در نحوهی صحبت کردن
وقتی از دندانهای مصنوعی استفاده میکنید، دندانها ممکن است در دهان حرکت کنند و سر بخورند که باعث مشکلاتی در بیان کلمات (لکنت و من من کردن) میشود. ایمپلنتهای دندانی به شما اجازه میدهند تا بدون لکنت یا نوک زبانی صحبت کنید.
راحتی بیشتر
ازآنجاییکه این دندانها بخشی از بدن شما میشوند، دیگر ناراحتی ناشی از استفاده از دندانهای مصنوعی متحرک را وجود نخواهد داشت.
راحتتر غذا خوردن
حرکت کردن دندان مصنوعی در دهان میتواند جویدن و خوردن غذا را دشوار کند. ایمپلنتهای دندانی مانند دندانهای طبیعیتان عمل میکنند و میتوانید غذاهای موردعلاقهتان را با اطمینان و با خیال راحت و بدون درد بخورید.
بالا بردن عزتنفس
ایمپلنتهای دندانی میتوانند لبخند زیباییتان را بازگردانند و به شما کمک کنند تا احساس بهتری نسبت به خودتان داشته باشید.
بهبود سلامت دهان و دندان
برای ایمپلنتهای دندانی نیازی نیست که دندانهای مجاور تراش داده شوند، کاری که در بریج دندانی روی دندانهای نگهدارندهی مجاور انجام میگیرد. ازآنجاییکه برای کاشت این ایمپلنتها نیازی به تغییر دندانهای مجاور نیست، دندانهای دیگر شما سالم خواهند ماند و این سلامت دهان و دندانتان را برای مدت طولانیتری حفظ خواهد کرد. هر ایمپلنت دندانی را میتوان بهراحتی در بین دندانها قرار داد و این امر بهداشت دهان و دندان را بهبود خواهد بخشید.
دوام
ایمپلنتهای دندانی بسیار مقاوم هستند و میتوانند برای سالها دوام داشته باشند. با رعایت اصول بهداشت دهان و دندان، بسیاری از ایمپلنتها میتوانند برای تمام طول عمر دردهان باقی بمانند.
راحتی
دندانهای مصنوعی متحرک همانطور که از نامشان پیداست، متحرک و جداشدنی هستند. ایمپلنتهای دندانی این مشکل آزاردهنده و گاهی خجالتآور دندانهای مصنوعی متحرک را ندارند و نیز برای قرار دادن آنها در جای خود، نیازی به استفاده از چسب نیست.
آیا همهی افراد میتوانند برای ایمپلنت دندان مناسب باشند؟
در اکثر موارد هر فردی که از سلامت کافی جهت انجام درمانهایی مانند کشیدن و جراحی دندان برخوردار است میتواند برای ایمپلنت دندانی نیز مناسب باشد. بیمار باید لثههای سالم و استخوان کافی برای نگهداشتن ایمپلنت داشته باشد. همچنین باید بهداشت دهان و دندان و معاینات منظم دندانپزشکی را بهخوبی رعایت کند.
افرادی شدیداً سیگاری و کسانی که دچار بیماریهای مزمن و غیرقابلکنترلی مانند دیابت یا بیماری قلبی هستند یا کسانی که رادیوتراپی در ناحیهی سر و گردن انجام دادهاند باید بهدقت مورد ارزیابی قرار بگیرند. اگر درصدد انجام ایمپلنت دندان هستید، باید با متخصص دندانپزشک خود صحبت کنید تا معلوم شود که آیا انجام ایمپلنت دندان برای شما مناسب است یا خیر.
ایمپلنتهای دندانی برای این دسته افراد توصیه نمیشود:
- افراد سیگاری
- افرادی که به بیماریهای سیستم خود ایمنی مبتلا هستند یا داروهایی را برای این بیماری مصرف میکنند.
- افرادی که رادیوتراپی در ناحیهی سر و گردن داشتهاند.
- افراد مبتلابه دیابت غیرقابلکنترل
متخصص دندانپزشکی شمارا معاینه میکند و مشخص میکند که آیا برای ایمپلنت دنان مناسب هستید یا خیر.
چه باید کرد؟
برخی افراد میخواهند برای دندانی که سالها پیش افتاده است ایمپلنت دندانی بکارند. افرادی دیگر نیاز دارند دندانهایی را بجای دندانهایی که اخیراً به خاطر پوسیدگی بیشازحد، بیماریهای لثه، عفونت دندان یا آسیب کشیده شده یا افتاده است جایگزین کنند. در برخی موارد میتوان در یک جلسه دندان را کشید و همان موقع ایمپلنت را کاشت. اگرچه اگر ریشهی دندان یا لثهتان عفونت شدیدی داشته باشد، دندانپزشک ممکن است چند ماه بعد از کشیدن دندان کار کاشت دندان را انجام دهد تا ناحیهی عفونی کاملاً بهبود بیابد.
اگر استخوان کافی برای نگهداشتن ایمپلنت نداشته باشید، میتوانید بافت استخوانی بیشتری را در آن قسمت اضافه کنید. این شیوهای معمول در این درمان است که به آن جراحی پیوند استخوان میگویند. در صورت انجام عمل پیوند استخوان، باید 4 تا 8 ماه صبر کنید تا استخوان بهبود یابد و آماده شود و بعدازآن ایمپلنت میتواند در فک کاشته شود. در این مدت میتواند از دندان مصنوعی یا بریج استفاده کنید، بنابراین بدون دنان نخواهید بود.
زمانبندی برای کاشت ایمپلنت دندان
کاشت فوری
دندانی که دیگر امیدی به درمان آن نیست در طی یک جلسه کشیده میشود و در همان زمان ایمپلنت دندان بجای آن کاشته میشود. مشکلی که در اینجا وجود دارد، قرار دادن یک ایمپلنت در یک سوکت (جای دندان کشیده شده) است که ممکن است بهدقت و بهدرستی در آنجا قرار نگیرد؛ شاید جایی در اطراف ایمپلنت وجود داشته باشد که باید بهبود بیاید و بااستخوان جدیدی پر شود.
همینطور برای بافت لثه که باید دور ایمپلنت را بگیرد و آن را نگه دارد. بهبود ناقص استخوان و جمع شدگی لثه میتواند منجر به بیرونزدگی ایمپلنت و تحلیل لثه شود. بهطورکلی میتوان این مشکلات را با انجام جراحی پیوند (لثه و استخوان)، همزمان با کاشت ایمپلنت برطرف کرد اما ناحیهی جراحیشده باید در هفتههای متمادی بهدقت محافظت و نگهداری شود.
کاشت زودهنگام با بهبود بافت لثه
این کار تقریباً 4 تا 8 هفته بعد از کشیدن دندان انجام میگیرد تا بافت لثه بتواند کمی بهبود یابد و زخمها بسته و بپوشاند. در این زمان یک ایمپلنت در سوکت استخوان (محل دندان در استخوان) کاشته میشود و این اطمینان وجود خواهد داشت که ایمپلنت بهخوبی توسط بافت پوشانندهی لثه، محافظت میشود – سد طبیعی بدن. در این روش احتمال جمع شدگی لثه وجود نخواهد داشت و ازاینرو نتایج بهتری را میتوان در ظاهر و عملکرد دندان پیشبینی کرد، اما هیچ ضمانتی در خصوص بروز تحلیل استخوان وجود ندارد. برای کاهش این احتمال و برای کمتر شدن احتمال جذب بافت استخوان، میتوان عمل پیوند استخوانی را در زمان کشیدن دندان در سوکت دندان انجام داد.
کاشت ایمپلنت با بهبود نسبی استخوان
در این وضعیت (بعد از عمل پیوند استخوان) تا وقتیکه بهبودی استخوان حاصل نشود و بافت پیوندی شروع به پر کردن جای دندان در استخوان نکند، ایمپلنتهای دندان کاشته نمیشوند. عمل پیوند بافت استخوان در سوکت های دندان اغلب برای کاهش ایجاد هرگونه تغییر در ساختار استخوان، یا حتی برای بازسازی دیوارههای ازدسترفتهی سوکت استخوانی انجام میگیرد.
به تعویق انداختن کاشت ایمپلنت درحالیکه استخوان عملاً در حال رشد و بهبودی است میتواند به فرایند ” جوش خوردن ایمپلنت با استخوان” (osseo-integration) کمک بسزایی کند. این امر موجب افزایش ثبات و استحکام ایمپلنت در محل کاشت و بهبودی سریعتر و نیز پیشبینی موفقیت بیشتر در جوش خوردن آن به استخوان میشود.
کاشت دیرهنگام بعد از بهبودی کامل استخوان
اگر تا زمانی که محل کشیدن دندان بهخوبی بهبود بیاید و کاملاً بازسازی شود (حدود 4 الی 6 ماه) برای کاشت ایمپلنت صبر کنید، مستحکمترین زیرساخت را برای کاشت ایمپلنت خواهید داشت. این امر همچنین باعث بهبودی کامل و رشد کامل نواحی موردنظر بعد از انجام روشهای بازسازی استخوان ازدسترفته خواهد شد (اگر دچار بیماری و مشکلی بوده است).
شکست درمان ایمپلنت دندان
جراحی ایمپلنت دندان در بیش از 90% اوقات موفقیتآمیز است. گاهی اوقات، ایمپلنت دندان نمیتواند بهخوبی با استخوان اطراف خود جوش بخورد. این مشکل معمولاً در مرحلهی دوم جراحی معلوم میشود، هنگامیکه پوشش روی ایمپلنت برداشته میشود و پزشک متوجه لق بودن آن میشود. در این موارد، ایمپلنت برداشته میشود و میتوان ایمپلنت دیگری را فوراً یا در جلسهی بعدی بجای آن کاشت. گاهی اوقات بعد از مرحلهی اول جراحی، ایمپلنت در ترکیب شدن (جوش خوردن) با استخوان مجاور خود با شکست مواجه میشود.
دلایل احتمالی این امر عبارتاند از:
- آسیب در حین جراحی
- عفونت اطراف ایمپلنت
- سیگار کشیدن– باعث میشود جریان خون به لثهها و بافتهای استخوانی (در زمان بهبودی) کاهش بیاید که میتواند اختلالی در فرایند جوش خوردن وارد کند.
- کمبود یا نبود استخوان سالم- اگر استخوان کافی برای نگهداشتن ایمپلنت وجود نداشته باشد، ایمپلنت ممکن است لق شود و در استخوان تکان بخورد و درنتیجه با استخوان ترکیب نشود.
- حساسیت نسبت به مادهی تیتانیوم- این مشکل بسیار بهندرت اتفاق میافتد.
مشکلات دیگر
همچنین ممکن است سالها بعد از کاشت ایمپلنت مشکلاتی به وجود بیاید. بهطور مثال، درست مانند دندانهای طبیعی و بافتهای طبیعی لثه، لثههای اطراف ایمپلنت مکن است عفونی شوند. این عفونت منجر به ایجاد بیماری عفونی لثه بنام پری ایمپلنتیس perimplantitis میشود. بهطورکلی این وضعیت را میتوان درست همانند بیماریهای لثهای که برای دندانهای طبیعی رخ میدهند درمان کرد.
مشکل دیگری که ممکن است با گذشت زمان رخ دهد، شکستگی دندان است. خود ایمپلنت و یا پروتز دندانی که روی ایمپلنت قرارگرفته است (روکش، بریج یا دندان مصنوعی ممکن است شکسته شود. این مشکل معمولاً هنگامی رخ میدهد که حالت دندانهایتان (حالت قرارگیری دندانها در کنار هم) نامنظم باشد. وقتی دندانها در حالت منظمی نباشند، فشار بسیار زیادی ممکن است روی پروتزها یا ایمپلنت وارد شود.
درنتیجه باعث شکست در درمان ایمپلنت خواهد شد (شکست در جوش خوردن ایمپلنت به استخوان). همچنین پروتز روی ایمپلنت نیز ممکن است شکسته شود، اما اغلب میتوان آن را ترمیم کرد، اگرچه یک ایمپلنت شکسته شده یا جوش نخورده باید خارج شود. ایمپلنت شکسته شده یا شکستخورده (به خاطر بروز یک عفونت) را میتوان با یک ایمپلنت جدید جایگزین کرد.
چگونه باید از ایمپلنتهای دندانهای مراقبت کنیم؟
ایمپلنتهای دندانی به مراقبتهایی مانند دندانهای طبیعی نیاز دارند، مانند مسواک زدن، نخ دندان کشیدن، شستن دهان با دهانشویههای آنتی باکتریال (لینک به مقاله دهانشویه) و مراجعات منظم جهت معاینات دندانپزشکی.