سالهاست به اثبات رسیده است که سیگار کشیدن انواع بیماریهای دهان از جمله تحلیل استخوان، تحلیل بافت، تخریب دندان، از دستدادن دندانها، پریایمپلنتایتیس و پس زدن دندان ایمپلنت را بههمراه دارد. نشان داده شده است که نیکوتین موجود در مواد مخدر، جریان خون را در دهان کاهش میدهد. کشیدن پیپ به دلیل حرارت بالاتری که در فک بالا تولید میکند میتواند به مراتب از کشیدن سیگار بدتر باشد. کشیدن سیگار نه تنها برای کاشت دندان ایمپلنت بلکه برای بریج معمولی هم عملی مخاطرهآمیز است.
[sv slug=”alert”]
در هر مرحله از طول دوره درمان، بیماری که به کشیدن سیگار ادامه میدهد باید منتظر عواقبی چون روند بهبودی کندتر و احتمال بیشتر ناموفقیتآمیز بودن درمان نیز باشد. اگر بیمار 3 تا 4 هفته پیش از جای گرفتن دندان ایمپلنت سیگارکشیدن را ترک کند و در طول دوره درمان نیز در حالت ترک باقی بماند، ممکن است نتایج بهتری مشاهده کند. برخی پزشکان ایمپلنت دندان را برای افراد سیگاری انجام میدهند، ولی باید این بیماران از ریسک بیشتری که میپذیرند، آگاه باشند. بسیاری از بیماران از ایمپلنت بهعنوان فرصتی برای کنار گذاشتن دائمی سیگار استفاده میکنند.
[sv slug=”alert1″]
لثه
احتمالا سیگار کشیدن یک عامل مخاطرهآمیز واقعی برای پریودنتیت است. یک فرد سیگاری 2 تا 3 برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیماری لثه قابل تشخیص قرار دارد. علاوه بر افزایش شیوع این بیماری در افراد سیگاری، این بیماران پریودنتیت شدیدتری را نیز تجربه میکنند. با وجود بیماری لثه، پروتز موفقیتآمیز ایمپلنت دشوار است.
از دست دادن استخوان و بافت
ارتباط مستقیم بین از دست دادن بافت دهان و سیگارکشیدن وجود دارد. علاوه بر این، سیگار کشیدن تاثیر قابل توجهی در تحلیل استخوان دارد. هنگامی که استخوان و بافت تحلیل میروند، خطر پس زدن ایمپلنت افزایش مییابد.
پری ایمپلنتایتیس
ایجاد غشاءهای مخاطی ملتهب در اطراف دندان ایمپلنت شده را پری ایمپلنتایتیس میگویند. سیگاریهایی که تحت درمان ایمپلنت قرار گرفتهاند بیشتر در معرض پریایمپلنتایتیس قرار دارند. این بیماری میتواند منجر به از دست رفتن استخوان حمایت کننده شود. در صورت عدم درمان، پری ایمپلنتایتیس ممکن است منجر به پس زدن ایمپلنت شود. بیماری پری ایمپلنتایتیس در افراد سیگاری و غیرسیگاری مقایسه شده است. افراد سیگاری در شاخص خونریزی درجه بالاتری داشتند و در آنها کیسههای پری ایمپلنتایتیس عمق بیشتری داشت و تخریب قابل تشخیص به روش رادیوگرافی در اطراف ایمپلنت به ویژه در فک بالا، بیشتر بود.
عفونت
همانند تمام جراحیها، خطر عفونت پس از ایمپلنتهای دندانی وجود دارد. اما در بیماران دارای سلامت دهان و دندان و سیستم ایمنی قوی، این خطر بسیار پایینتر است. از سوی دیگر، احتمال ابتلا به عفونت پس از انجام ایمپلنت در افراد سیگاری بسیار بالاتر است زیرا بهبودی کامل لثهها و فک در این افراد دشوارتر است. اگر بیماران پس از عمل جراحی سیگار بکشند، زخمهای آنها در معرض مواد شیمیایی نیز قرارمیگیرد که احتمال بروز عفونت را افزایشمیدهد. با وجود اینکه آنتیبیوتیکها برای درمان عفونت استفاده میشوند، سیگار کشیدن میتواند اثربخشی این داروها را کاهش دهد.
ترک سیگار
افرادی که کشیدن سیگار را ترک کردهاند کمتر از افرادی که همچنان به کشیدن سیگار ادامه میدهند در معرض ابتلا به پریودنتیت قراردارند. ترک سیگار موجب بهبود سلامت پریودنتال و افزایش شانس بیماران برای دریافت یک ایمپلنت موفقیتآمیز میشود.
در مورد سیگارهای الکترونیکی چطور؟
گفته شده است که استفاده از سیگار الکترونیکی در مقایسه با کشیدن سیگار معمولی سالمتر و امنتر است. با وجود اینکه، سیگارهای الکترونیکی ممکن است فاقد 4000 نوع ماده شیمیایی موجود در سیگار معمولی باشند، اما همچنان مضراتی برای ایمپلنت دندانی به همراه دارند. بسته به نوع مایع مورد استفاده، سیگارهای الکترونیکی نیز میتوانند مانند سیگار معمولی، حاوی نیکوتین باشند. مایع مصرفشده در یک سیگار الکترونیکی بسته به اینکه فرد میخواهد تا چه میزان عطر و طعم نیکوتین را قوی احساس کند، میتواند حاوی مقادیر مختلف نیکوتین باشد. نشان داده است که نیکوتین موجود در سیگار الکتریکی و سیگار معمولی باعث کاهش رشد استخوان میشود.
هنگامی که ایمپلنتهای دندانی در جای خود قرار میگیرند، برای اطمینان از ثابت شدن ایمپلنت در فک، رشد استخوان در اطراف ایمپلنت دندانی ضروری است. نیکوتین میتواند باعث پسزدن ایمپلنت دندانی شود زیرا مویرگها را بسته و باعث محدودشدن جریان خون و کمبود اكسیژن میشود. این امر میتواند از رشد استخوان جلوگیری کند و گاهی بافت فیبری اطراف ایمپلنت را نرم میکند که موجب ناپایداری بافت میشود. علاوه بر محدودکردن جریان خون، سیگارکشیدن و نیکوتین میتواند تولید بزاق را کاهشدهد که عامل اصلی بازدارنده در برابر باکتریهای مضر و ذرات غذا در دهان است. تولید بزاق کم میتواند منجر به پوسیدگی سریعتر دندان، درد زخم، و سست شدن دندانها شود. صرف نظر از روشی که برای سیگارکشیدن ارجحیت دارد، در روشی که نیکوتین در آن وجود داشته باشد، تمام این علائم ممکن است رخدهد و همه میتوانند به پسزدن ایمپلنت دندانی کمک کنند.
سیگار الکترونیک و دود آن برای ایمپلنتهای دندانی به اندازه سیگار معمولی مضر نیست، اما بهتر است هنگام انجام ایمپلنتهای دندانی از آن پرهیز کنید. ایمپلنتهای دندانی برای بازگرداندن بافت اطراف ایمپلنت، مبارزه با عفونت و رشد استخوان به مقدار مناسب گلبولهای سفید و قرمز نیاز دارند تا روند موفقیتآمیزی داشتهباشند.