فقر آهن در کودکان رایج ترین دلیل نگرانی درباره وضعیت سلامت آنها است، زیرا بطور تقریبی 6 تا 15 درصد کودکان به فقر آهن مبتلا می شوند. پیش گیری از این شرایط در سنین ابتدایی ایجاد آن ضروری است، زیرا فقر آهن می تواند باعث کاهش عملکرد ذهنی، فیزیکی و رفتاری کودک شود. عامل های متعدد می توانند باعث ایجاد این مشکل و نارضایتی از طرح لبخند آنها شوند که برای مثال می توان از رشد سریع یا جذب نامناسب آهن توسط بدن در این رابطه نام برد. به هر حال، داشتن رژیم غذایی ضعیف نیز می تواند در این سنین باعث ایجاد فقر آهن شود و در این حالت لازم است از قطره های آهن برای کودک استفاده شود. متاسفانه، یکی از عوارض جانبی رایج مصرف این مکمل ها، لک شدن دندان های کودک است.
قطره آهن
قطره های مکمل آهن می توانند باعث لک شدن و سیاهی دندان اطفال و تغییر رنگ آن ها شوند. در این حالت ممکن است شما با تغییر رنگ سریع دندان ها مواجه شوید یا اینکه تغییر رنگ در طول چند ماه پس از شروع مصرف این قطره ها ایجاد شود. در این حالت با توجه به نحوه خوردن قطره توسط کودک، ممکن است لک شدن فقط بر روی چند دندان مشاهده شود یا اینکه این شرایط برای کل دندان های کودک ایجاد گردد. به هر حال لکه های ایجاد شده به خاطر مصرف قطره های آهن معمولاً خفیف هستند، اما مقاومت و سرسختی زیادی در برابر پاک شدن دارند و ممکن است شما را برای داشتن طرح لبخند دندان زیبا نگران کند.
[sv slug=”alert”]
تغییر رنگ دندان کودک از جمله سیاه شدن دندان های شیری کودکان و قهوه ای شدن آن برای والدین ناخوشایند و نگران کننده می باشد. متخصصان دندانپزشک کلینیک دکتر بزرگ و دکتر محمدی نژاد در ابتدا به تشخیص اینکه آیا این تغییر رنگ، ناشی از یک بیماری است با بر اثر استفاده از قطره آهن می باشد، می پردازند سپس دندان های کودک شما را درمان کرده و نکات بهداشتی لازم را در اختیار شما قرار می دهند.[sv slug=”alert1″]
دندان های لک شده
قطره آهن معمولاً باعث لک شدن دندان هاو سیاهی دندان می شود، اما این شرایط در هنگام استفاده از سایر انواع مکمل های آهن مشاهده نمی شود. برای پیش گیری از لک شدن دندان ها به خاطر قطره آهن، شما باید این قطره ها را با آب یا آب میوه مخلوط کنید. استفاده از نی در این شرایط می تواند به دور نگه داشتن قطره آهن از دندان ها کمک موثر کند.
در صورتی که شما برای کودک خود از قطره چکان استفاده می کنید، باید سعی کنید قطره ها را در انتهای دهان وی بریزید. به هر حال لکه های ایجاد شده بر روی دندان ها به خاطر مصرف آهن موقتی هستند و معمولاً امکان پاک کردن آنها از طریق مسواک زدن با جوش شیرین یا محلول پر اکسید هیدروژن وجود دارد. توجه داشته باشید که محلول پر اکسید هیدروژن را فرو ندهید، چون دوز زیاد این محلول می توان برای انسان مرگ آور باشد.
از دکتر بپرسید: پرسش و پاسخ ایمپلنت
راه ها و روش های درمان
کودک خود را تشویق کنید حداقل دو بار در روز دندان های خود را مسواک بزند و ترجیحاً این کار را پس از خوردن صبحانه و قبل از خوابیدن انجام دهد. در کلینیک دندانپزشکی اطفال انواع مختلف خدمات عمومی مراقبت از سلامت دهان به افراد متقاضی ارائه می شود و به این ترتیب شما می توانید با انجام فعالیت های خاص لک های ایجاد شده بر روی دندان ها را به خاطر مصرف قطره های مکمل آهن حداقل نموده و پاک کنید. در صورتی که با انجام این فعالیت ها هنوز دندان کودک دچار لک است، دندان های کودک را به جای خمیر دندان با جوش شیرین هفته ای یک بار شستشو دهید. مشابه زمانی که از خمیر دندان استفاده می کنید، باید از کودک خود بخواهید جوش شیرین را از دهان خود خارج کرده و فرو ندهد.
روش های جایگزین
در صورتی که قطره های مکمل آهن باعث لک شدن و سیاهی دندان های کودک شما شد، از پزشک بخواهید روش های جایگزین به جای قطره های آهن به شما معرفی کند. برای مثال در این رابطه می توان از انواع جویدنی مکمل های آهن استفاده کرد. علاوه بر این همواره به اینگونه افراد توصیه می شود از رژیم های غذایی غنی از آهن برای کودکان خود استفاده کنند.
در این حالت با استفاده از رژیم های غذایی مناسب شامل گوشت قرمز،ماهی و لوبیا، می توان از فقر آهن کودک در مراحل اولیه شک گیری آن پیش گیری کرد و ذخیره مورد نیاز وی را در صورت ایجاد فقر آهن به سرعت ترمیم نمود. برای دستیابی به بهترین نتایج در این زمینه، سعی کنید غذاهای غنی شده با آهن را به همراه مواد غذایی حاوی ویتامین سی (C) همچون آب پرتقال، گوجه فرنگی، توت فرنگی، کلم بروکلی و سیب زمینی مصرف کنید.
پیشگیری
شما می توانید از لک شدن دندان ها با رقیق کردن قطره های آهن با آب یا آب میوه پیش گیری کنید. پس از مصرف آهن به کودک خود شیر ندهید، چون مصرف شیر می تواند در فرآیند جذب آهن اختلال ایجاد کند. شما می توانید برای خوراندن آهن به کودک خود از ظرف های مخصوص دادن مایعات به کودک و یا یک فنجان و نی استفاده کنید. انجام این کار می تواند سطح تماس آهن را با دندان های جلوی دهان حداقل کند.
در این حالت لازم است وضعیت کودک خود را تحت نظارت داشته باشید تا به این ترتیب مطمئن شوید کودک تمام مایع را مصرف می کند. در صورتی که کودک از تمام کردن مایع ظرف خودداری می کند، لازم است خود شما به کودک قطره آهن بدهید و از وی بخواهید سریع آن را فرو برد. پس از خوردن قطره آهن، کودک خود را تشویق کنید چند جرعه آب میوه یا آب را بدون آهن بنوشد تا دندان های وی در صورت تماس با قطره آهن پاک شود.
ملاحظات
لکه های ایجاد شده بر روی دندان معمولاً با گذشت زمان محو می شوند. علاوه بر این، همانطور که می دانیم دندان های شیری کودک دائمی نیستند. در ادامه این دندان ها از بین رفته و دندان های دائمی در حدود سن 6 سالگی جایگزین این دندان های می شوند. برای بر طرف کردن لک های ایجاد شده به خاطر مصرف قطره های آهن هیچگاه از سفید کننده ها، دهان شویه ها یا سایر محصولات موجود در داروخانه ها برای کودک خود استفاده نکنید،در این رابطه به یک کلینیک دندانپزشکی اطفال مراجعه کرده و با پزشک مشورت کنید و درباره بی خطر بودن آن از پزشک راهنمایی گرفته و مطمئن باشید. به هر حال توجه داشته باشید این محصولات برای مصرف افراد بزرگسال در نظر گرفته شده اند و به همین خاطر تاثیر آنها بر روی کودکان بررسی نشده است.
18 پاسخ
سلام من یه دختر یک ساله دارم دوتا دندون بالایشش تازه ببرون زده اما سیاه شدن تغریبا میخواستم ببینم باید چکار کنم لکه های برن
عزیزم از قطره سیدرال استفاده کن هم خوشمزست هم سیاه نمیکنه هم جذب فوق العاده ای داره
سلام عزیزم،به همراه قطره آهن باقطره چکان چندقطره آب یاآبمیوه به دخترت بده.
یابامسواک انگشتی دندانهایش رامسواک کن
سیدرال من استفاده دارم میکنم اما دوتا دندون جلویی پسرم داره سیاه میشه. نمیدونم چیکار کنم
سلام، وقتتون بخير
دختر من ١٦ ماهشه، ده ماه و نيمه بود كه دندوناي بالاييش شروع به رشد كرد، از ١٣ ماهگي متوجه تغيير رنگ نامحسوس ٤ تا دندون بالاييش شدم تا الان كه كاملاً سياهي ديده ميشه و دو تا دندون جلو پشتشون هم سياه شده. قطره آهن هم از ابتدا ليپوزوفر مصرف ميكرد. ميشه در اين مورد منو واهنمايي بفرماييد🙏🏻🙏🏻
سلام . در صورتیکه دندان ها پوسیده نشده باشند جای نگرانی ندارد . به هر حال لازم است که به دندانپزشک مراجعه نمایید
سلام دختر من ۳ سالش هست دوتا دندون جلو سیاه هست ولی پشت دندون هنوز سیاه نشده میشه بگید چیکار کنم سیاهی دندون پاک بشه دختر اولم هم همینجور بودن دکترمن قطره آهن اصلا ندادم بهشون دکتر گفتم از شیر مادر هست که دندون ها سیاه میشه الان بچه دوم هم دندونش سیاه شده
سلام . لازم است که معاینه شوند تا معلوم شود که علت چیست . بر اساس علت درمان مشخص میشود
پسرمن ۱۳ماهس و یبار قطره ی آهن وبه تازگی بالاآورد والان دوتادندون پایینش یه ذره انگارسیاه شده میخاستم ببینم میره؟برای اینکه بره جوش شیرین وبامسواکش بزنم براش؟
سلام دخترم سه سال و هشت ماهه هست بخاطرمصرف قطره آهن چهار دندان بالاییش پوسیده و کلا ریختن
مشکل این است که ریشه دندون هاش در لثه هستن و باعث عفونتو چرک لثه میشن به نظر شما باید جراحی بشن و ریشه ها رو در بیاریم یا اینکه صبر کنیم با رویش دندان جدید درست میشن؟؟؟
سلام . اگر که عفونی شده اند قطعا باید خارج شوند
سلام من یه خواهر ۶ساله دارم که بخاطر کمبود آهن قطره آهن استفاده میکنه
و دندون هاش رنگشون عوض شده چیکار باید بکنم؟
سلام . نیاز به مراجعه به کلینیک است تا سیاهی از روی دندانها پاک شوند.
سلام خسته نباشید من پسر ۱۵ماهه دارم براساس استفاده از قطره اهنگ سیدرال دندوناش رنگ تیره شده من نمیدونم چیکار کنم بنظرتون درست میشه همم مکمل میم هم تاثیر میزاره رو دندوناش که بدتر بشه؟؟
سلام من دخترم 2سالشه دندون بالاسفید بودن اما الان سیاه شدن نمبدنم انگار داره خوده میشه خیلی نگرارم زیرش سیاه شده چکار کنم
سلام . خوابیدن طفل با شیشه شیر باعث این چنین پوسیدگی هایی می گردد . سیاه شدن در اثر قطره آهن نیز علت دیگر سیاه شدن دندانها است.
سلام من یک دختر ۹ساله دارم شربت اهن دادیم خورده دندوناش جلویش سیاه شدن چکار کنیم
سلام پسرمن ۲۰ ماهشه با مصرف قطره آهن ۲تا دندون بالاش سیاه شده یعنی سیاه سیاهم نیس ولی تغییر رنگ داده راهی هست که درست بشه